PAHO: Latijns-Amerika en het Caribisch gebied overtreffen de 1 miljoen Covid-sterfgevallen

‘We hebben dringend meer vaccins nodig voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied’

Directrice Carissa F. Etienne van de Pan American Health Organization (PAHO) zei maandag 24 mei, dat meer dan een miljoen mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zijn overleden aan de ziekte en doet een beroep op de wereld om de inspanningen te intensiveren om de toegang van de Pan-Amerikaanse regio tot vaccins te verbeteren. ‘Door Covid-19 zijn meer dan een miljoen levens beëindigd. Dit is een tragische mijlpaal voor iedereen in de regio’, zei Dr. Etienne. 

‘Deze pandemie is nog lang niet voorbij en treft Latijns-Amerika en het Caribisch gebied ernstig, met gevolgen voor onze gezondheid, onze economieën en hele samenlevingen. Toch is slechts ongeveer 3% van onze burgers gevaccineerd.’

Volgens cijfers die op 21 mei door landen zijn gerapporteerd, zijn in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied 1.001.781 mensen overleden als gevolg van het SARS-CoV-2-virus. Bijna 89% van de sterfgevallen vond plaats in vijf landen: Brazilië (44,3%), Mexico (22,1%), Colombia (8,3%), Argentinië (7,3) en Peru (6,7%). Drie procent van de sterfgevallen was geconcentreerd in Midden-Amerika en 1% in het Caribisch gebied.

‘De regio is een epicentrum van Covid-19 ellende. Het zou ook een epicentrum moeten zijn voor vaccinatie’, zei Dr. Etienne. ‘Meer dan 153,5 miljoen mensen zijn geïmmuniseerd in de Pan-Amerikaanse regio, maar slechts 21,6% hiervan bevindt zich in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Daarentegen is vaccinatie van de bevolking in de Verenigde Staten op grote schaal uitgerold en worden er al duidelijke verbeteringen waargenomen’, merkte dr. Etienne op. 

‘Bijna de helft van de Amerikanen heeft minstens één dosis Covid-vaccin gekregen en bijna 85% van de 85-plussers is volledig beschermd, en het resultaat is een sterke afname van Covid-19-infecties, sterfgevallen en ziekenhuisopnames. De vooruitgang die we zien in de VS is een bewijs van de kracht van veilige en effectieve Covid-vaccins, maar het onderstreept het cruciale belang van het versnellen van de toegang tot vaccins in onze hele regio, zodat andere landen hun bevolking volledig kunnen immuniseren’, zegt ze.

‘We hebben dringend meer vaccins nodig voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, een regio die zwaar op de proef is gesteld door deze pandemie. We dringen er bij landen met extra doses op aan om te overwegen een aanzienlijk deel hiervan aan landen in de Pan-Amerikaanse regio te schenken, waar deze levensreddende doses hard nodig zijn en onmiddellijk zullen worden gebruikt’, zei ze.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: