Oneerlijke eis boeren voor kwijtschelding schulden

Een aantal rijstboeren onder leiding van de voorzitter van de SPBA (Surinaamse Padieboeren Associatie), de heer Harinandan Oemraw, zet de overheid onder druk om hun schulden bij het Agrarisch Krediet Fonds, AKF, kwijt te schelden. Als reden geven ze op dat zij al jaren verlies lijden.

Bij navraag is gebleken dat het al jaren zo is, dat deze boeren weigeren af te lossen, omdat zij vinden dat deze gelden uit de pot van ontwikkelingshulp komt. Dus vinden zij dat het gratis geld is geweest waardoor deze niet afgelost hoeft te worden. De leiding van de NOB Bank heeft onlangs alle boeterente kwijtgescholden en probeert tot een aflossingsregeling met deze boeren te komen. Echter weigeren de boeren dat. Sommigen van hun hebben zelf een regelingen getroffen om slechts SRD 100 per maand af te lossen terwijl zij niet begrijpen dat hiermee de schuld alleen maar gaat toenemen vanwege de rente.

Wat gaat er gebeuren als zij die wel hun schulden hebben afgelost nu ook hun gelden gaan opeisen?

Momenteel claimen zij zware verliezen te lijden vanwege het slecht weer en wateroverlast. Boeren die momenteel nog padie op het veld hebben en deze niet kunnen afoogsten, hebben zich niet gehouden aan het inzaaikalender van het afgelopen jaar welke duurde van 1 november tot 1 januari j.l. Dat zij daarna toch nog hebben ingezaaid is volledig hun eigen risico geweest. Dit kunnen zij niet op het bord van de overheid leggen. 

Paramaribo, 22 mei 2021

Chanderdew Jairam, namens de rijstboeren in Nickerie die wel eerlijk hebben betaald en verder willen betalen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: