PALU: Banken medeschuldig aan schaarste US-dollars?

In de Econotori van de VES afgelopen dinsdag heeft minister van Financiën Armand Achaibersing verklaard, dat voldoende cash US-dollars het land binnenkomen. In overleg met de Governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zouden om de twee weken US-dollars aan contanten het land binnenkomen. Volgens hem zouden de banken hun klanten toch aan opnamelimiet binden vanwege voorzichtigheid van de banken om een run op dollars te voorkomen. 

Een erg opmerkelijke uitspraak, omdat juist dit beleid van de banken een schaarste creëert van cash US‑dollars op de valutamarkt wat mede de koers omhoog stuwt. Bovendien brengen deze beperkende maatregelen onnodig angst in de samenleving en wantrouwen in het financieel beleid van de regering, en stimuleren daarmee juist om gespaarde dollars van de bankrekeningen op te nemen.

Ingrijpen minister 

Wat de minister van Financiën eigenlijk zegt is, dat de Surinaamse banken meewerken aan het creëren van schaarste in de samenleving, ondanks dat de banken voldoende cash dollars in hun kluizen hebben liggen. De PALU vraagt zich af waarom de minister dan niet ingrijpt in overleg met CBvS en juist onder zijn toezicht willens en wetens momenteel een schaarste aan US‑dollars en onnodige angst in de samenleving gebracht wordt. Is het, dat de minister zelf uit de groep van verzekeraars en bankieren komt dat hij de banken beschermd en daarom hun gang laat gaan?

Voldoende dollars

Het is allang duidelijk dat er voldoende dollars door Suriname uit exporten verdiend worden. In een voorlichtingsfilm van de regering over het Herstelplan zegt een deskundige van de CBvS dat over 2020 meer dan 200 miljoen US-Dollars aan overschot ons land zouden zijn binnengekomen door export verdiensten. Volgens deze deskundige zou daarmee juist de koers omlaag moeten gaan. Het verbaast de PALU, dat in dezelfde film gezegd wordt dat er meer onderzoek nodig is om te verklaren waarom de koers toch omhoog gaat.

Oorzaken hoge koers

Daarentegen, in Econotori verklaart de minister van Financiën, dat er geen discussie hoeft te zijn over waarom de koers omhoog gaat. Volgens Achaibersing hebben Surinamers het geloof in de SRD verloren. Ook mensen die geen dollars nodig zouden hebben kopen dollars op en sparen in dollars, aldus de minister. Als het zo duidelijk is waarom de koers omhoog gaat, waarom wordt dan tegelijkertijd de vinger gewezen door de coalitie naar zogenaamde speculanten en valutahandelaren? Waar blijft dan het vertrouwenwekkend en/of vertrouwen herstellend beleid? Waar zijn de maatregelen die het geloof van de bevolking in de SRD zouden moeten terugwinnen? En zouden deze maatregelen niet samen en zelfs vóór het loslaten van de koers moeten worden genomen?

Bankdirecteuren en minister opsluiten

Of is dit de zoveelste leugen? Begrijpt (ook) de minister van Financiën niet het effect en/of de betekenis van zijn uitspraken? Hij begrijpt in elk geval niet dat het beleid van het benoemen van friends en family op belangrijke posities niet vertrouwenwekkend overkomt op de samenleving. En zeker niet de ministers met de president voorop die met in dure auto’s rondrijden met de vele volgauto’s maar ondertussen wel de samenleving vragen om in te leveren. 

Maar, ondertussen wordt door het eigen wanbeleid en ondeskundigheid het volk gedupeerd. Want indien het waar is dat we als land voldoende US-dollars verdienen en zoals de minister het zelf zegt, er voldoende cash US-dollars het land binnenkomen. Volgens de PALU zouden dan niet alleen de bankdirecteuren moeten worden opgesloten, maar samen met hen ook de minister, voor het bewust creëren van schaarste aan US-dollars in ons land, het omhoog stuwen van de koers en daarmee de prijzen in de winkels.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: