Lal Farms en Hilly’s Chicks & Farms presenteren hun plannen aan president Santokhi

Delegaties van Lal Farms NV (kersenpulp) en Hilly’s Chicks (kippen) & Hilly’s Farms (eieren) hebben woensdag 12 mei een presentatie voor president Chandrikapersad Santokhi en minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) gehouden.

Het staatshoofd toonde zich, aldus de voorlichtingsdienst van de regering, ingenomen met hetgeen de twee bedrijven bezig zijn te ontwikkelen. Er is een commissie ingesteld en afgesproken is dat er verder afspraken worden gemaakt met LVV, waarvan minister Parmanand Sewdien ook aanwezig is geweest tijdens de presentaties.

Manager Sushant Rambali van Lal Farms NV zegt, dat nadat eerder enkele ministers de bedrijven hadden bezocht, het tijd was om ook het staatshoofd te informeren over waarmee Lal Farms zich bezighoudt en wat de onderneming kan betekenen voor de economie van Suriname.

Lal Farms is een fruitteeltbedrijf, dat de in de wereld zeer gewilde Acerola kers op biologische wijze grootschalig teelt en verwerkt tot pulp. Het eindproduct wordt geëxporteerd naar Europa. De Acerola kers – die bekendstaat als de Surinaamse kers – is een van de soorten met het hoogste vitamine C-gehalte. Het bedrijf beschikt naast de ISO-certificering ook over een hoogwaardige biologisch certificaat, hetgeen een voornaamste eis is om zaken te doen met buitenlandse partners.

Momenteel kan Lal Farms niet voldoen aan de vraag vanuit het buitenland. Daarom dat de onderneming meer grond nodig heeft om zodoende meer hectare te kunnen beplanten. Op 1.000 hectare zouden er ruim 1.200 arbeidsplaatsen gecreëerd kunnen worden. Volgens Rambali is niet een bepaalde scholing vereist, daar het in het bijzonder om fysiek werk gaat. De onderneming is ook voortdurend op zoek naar outgrowers, die bereid zijn hun grond ter beschikking te stellen en conform de voorwaarden van Lal Farms kersen gaan telen. Er wordt dan bij deze outgrowers afgenomen en verdienen zijn er ook wat aan. De omzet van zo’n outgrower kan na 4-5 jaren ongeveer 100.000 euro bedragen. 

Directeur Eric Hilversum (zie foto hieronder) van Hillys Chicks & Hilly Farms benadrukt, dat het bij zijn onderneming niet om financiering gaat, maar om ondersteuning. Het bedrijf wil haar productie binnen de komende twee jaren verdubbelen. Momenteel worden er per week 90.000-100.000 eendagskuikens geproduceerd. Met een hogere productie kan het land op jaarbasis ongeveer 3 miljoen Amerikaanse dollar besparen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: