Beschietingen op Israël en Palestijnse gebieden.

De onrust in Israël en de Palestijnse gebieden is vannacht verder geëscaleerd. Sinds gisteravond heeft de beweging Hamas vanuit de Gazastrook ruim 200 raketten op Israël afgevuurd. Een groot deel ging richting de Israëlische badplaats Asjkelon, even ten noorden van de Gazastrook, maar volgens Israël is 90 procent van de raketten onderschept.

Het Israëlische leger voerde als antwoord weer nieuwe luchtaanvallen uit op de Gazastrook.

Zowel het Israëlische leger als de Hamas-beweging zegt voorlopig door te gaan met zijn beschietingen.

Directe aanleiding voor de Palestijnse woede is de dreigende uitzetting van Palestijnse gezinnen uit huizen in een wijk in Oost-Jeruzalem.

Landen over de hele wereld roepen op tot kalmte nu het geweld tussen de Israëliërs en de Palestijnen weer is opgelaaid.

Sinds de oprichting van de Hebreeuwse staat in 1948 zijn er al drie oorlogen uitgevochten tussen Israël en de Arabische wereld, en braken er twee volksopstanden (intifada’s) uit.

Resolutie 1397 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 12 maart 2002 aangenomen door de VN-Veiligheidsraad met 14 stemmen voor en 0 stemmen tegen, bij onthouding van Syrië. Het is de historische resolutie waarin de Veiligheidsraad zich voor het eerst uitsprak voor de vorming van een staat Palestina naast Israël.

In Resolutie 478 staat dat de Veiligheidsraad:
de Israëlische “basiswet aangaande Jeruzalem” (Jeruzalemwet), waarbij heel Jeruzalem, inclusief Oost-Jeruzalem, tot hoofdstad van Israël werd verklaard, “in de krachtigste bewoordingen veroordeelt”;beslist dat deze wet en alle andere maatregelen waarmee Israël, “de bezettende mogendheid” de status van Jeruzalem verandert “nietig” zijn en onmiddellijk herroepen moeten worden;
de landen die diplomatieke missies in Jeruzalem hebben oproept deze daar weg te halen

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: