Regeringsraad keurt Herstelplan weer goed – Plan wordt dinsdag 11 mei overhandigd aan DNA

Het Herstelplan van de regering is vrijdag na aanpassingen weer goedgekeurd door de Regeringsraad. De eerste versie dateerde van 8 maart. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wilde het plan nog voordat het werd aangeboden aan De Nationale Assemblee (DNA) nog verder bestuderen. Naast het IMF wilden ook het internationaal financieel advies- en vermogensbeheerbedrijf Lazard en de bondholders dit document inzien.

Het Herstelplan wordt dinsdag 11 mei overhandigd aan het parlement, aldus de voorlichtingsdienst van de regering.

Verhalen die de ronde doen, dat het IMF zich niet kan scharen achter het plan, kunnen naar het rijk der fabelen verwezen worden, aldus professor Maarten Schalkwijk vrijdag 7 mei tijdens de reguliere persconferentie van het Kabinet van de President. Schalkwijk is coördinator van het Herstelplan. Hij sprak de hoop uit, dat het parlement de komende week het plan zal goedkeuren zodat dat deel van het plan dat niet is uitgevoerd wordt geïmplementeerd. Belangrijk is dat het fonds en de regering op een lijn staan als het gaat om de uitvoering van het Herstelplan. 

Nu is duidelijk dat Suriname 225 leningen heeft met elk hun specifieke karakter qua rente en looptijd. Dit is door Lazard aangeleverd aan het IMF in de eerste week van april.

Er is in principe nog geen overeenkomst met het IMF. Wel is er op technisch niveau een overeenkomst. De werkelijke overeenkomst wordt verwacht rond eind juni een feit te zijn wanneer de president, de minister van Financiën en de governor van de Centrale Bank van Suriname met de board van het IMF hun handtekening plaatsen onder het document. 

Er zijn drie belangrijke actiepunten die ondernomen moeten worden door de regering. Het eerste actiepunt is het indienen van een gewijzigde begroting, gevolgd door een overeenkomst tussen de minister van Financiën en de governor van de Centrale Bank van Suriname over het niet toestaan van monetaire financiering en het hebben van een flexibele wisselkoers voordat het document getekend wordt. Het betekent volgens Schalkwijk geenszins dat de wisselkoers ‘morgen’ omhoog gaat. Nadat het akkoord is getekend wordt er geld overgemaakt naar de Centrale Bank van Suriname zodat deze voldoende monetaire reserve heeft om de wisselkoers te ondersteunen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: