Prof. Schalkwijk: ‘Nonsens dat Herstelplan herschreven moet worden’

‘Het is nonsens dat het Herstelplan herschreven moet worden in juni want het wordt dinsdag ingediend bij De Nationale Assemblee voor behandeling’, zegt professor Marten Schalkwijk zaterdag 8 mei in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname.

In een lokaal dagblad verscheen zaterdag een artikel waarin staat geschreven, dat het plan twee keer is afgekeurd door het IMF (Internationaal Monetair Fonds). De krant schrijft dat van ‘betrouwbare bronnen’ te hebben, maar noemt verder geen namen. Schalkwijk verwijst die informatie naar het rijk der fabelen. ‘Het Herstelplan is nooit afgewezen door het IMF. Integendeel waren ze blij dat Suriname een eigen plan had.’

‘Het IMF schrijft geen plannen voor landen, maar kijkt wat men zelf wil doen en van daaruit wordt er verder gewerkt’, aldus Schalkwijk. Hij laat weten, dat er vanuit het IMF steeds positief gereageerd is op de eigen initiatieven van de Surinaamse regering. 

Het plan is overigens behalve door het IMF ook goedgekeurd door Lazard, het Franse financieel adviesbureau dat Suriname bijstaat bij de onderhandelingen om de twee grote internationale obligatieleningen van het land te herstructureren. ‘Het herstelplan heeft dus een keurmerk’, onderstreept Schalkwijk.

Overigens heeft Suriname ondertussen een Staff Level Agreement met het IMF. Op technisch niveau is groen licht gegeven voor de overeenkomst. In juni worden de onderhandelingen afgerond met de board van het IMF. Het plan is vrijdag definitief goedgekeurd in de Regeringsraad.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: