De opkomst van de carwash bedrijven

In Suriname kom je het overal tegen, langs elke route van belang, in bijna elke wijk of buurt en bijna in alle districten in het land: de carwash. Een eenvoudig garage-achtig opgetrokken afdak waar 2 tot 3 normale personenauto’s onder kunnen. Een stevige stenen vloer, goede stroom- en wateraansluiting, een heavy duty stofzuiger en een degelijke hoge druk spuit, auto schoonmaakspullen en de carwash staat reeds in de startblokken. Op het eerste gezicht een alledaagse straathossel, maar dat is het allerminst.

De carwash is een echte bedrijfsactiviteit, in die zin dat er een ondernemer of investeerder achter zit. Het biedt werkgelegenheid aan jongeren, hetzij parttime of voltijds. Minimaal 2 tot 3 personen zijn er altijd aanwezig. Volgens de Wet Bedrijven en Beroepen is een carwash bedrijf niet vergunningplichtig, maar ze zijn wel verplicht zich te registreren bij de KKF (Kamer van Koophandel en Fabrieken) en zijn belastingplichtig. De registratie bij de KKF is het bewijs, dat bij controle door bestuursambtenaren van het ressort of district overgelegd dient te worden. De carwash dient zoals elk bedrijf zich te houden aan de wettelijke bepalingen van openbare orde.

300 KKF geregistreerde carwash bedrijven

Bij de KKF zijn 300 carwash bedrijven geregistreerd. Deze zijn over het hele land. De carwash vervult in een behoefte van autobezitters. Het is een gemak en jou voertuig ziet er altijd goed verzorgd uit. Voor velen zegt het iets over je persoonlijkheid. Een auto hebben is tegenwoordig geen luxe meer. Het is en blijft een dure investering, dus onderhoud is geboden.

Uit gesprekken die Dagblad Suriname had met enkele carwash medewerkers blijkt dat de concurrentie erg groot is. De kwaliteit van de dienst die aan de klant geboden wordt zegt een heleboel over het klantenbestand. De meesten hebben een vast klantenbestand. Autobezitters die wekelijks, tweewekelijks of 1 keer per maand hun auto komen laten wassen. Meestal een gewone wasbeurt of een “binnen-buiten” schoonmaakbeurt. Een motorwasbeurt behoort ook tot het dienstenassortiment. De tarieven voor een “binnen-buiten” schoonmaakbeurt variëren van SRD 60 tot SRD 200, afhankelijk van de grootte van de auto’s. Klantenbinding is voor de carwash erg belangrijk. De klant let op zaken zoals de inrichting van het bedrijf, parkeerplaatsen, goede wachtruimte en hoe zorgzaam je met hun voertuig omgaat.

Voorziet in behoefte

Een gemiddeld aantal van 20 tot 30 auto’s per dag is geen uitzondering. Soms zelfs meer, vooral bij goed en droog weer. Men wil dan graag gezien worden in een schoon uitziende auto. De carwash moet daarom niets hebben van regenachtig en vies weer. De aanloop is dan beduidend minder. De situatie met Covid-19 heeft ook negatieve invloed op het carwash bedrijf. De aanloop is enigszins gedaald, maar gelukkig niet dusdanig dramatisch dat men tot sluiting moet overgaan. Het groot aantal geregistreerde carwash bedrijven geeft aan, dat er in een behoefte op de markt wordt voorzien. De sociaal-economische functie die de carwash vervult mag ook niet uit het oog verloren worden. Gelet op het groot aantal voertuigen in het land lijkt het verschijnsel van carwash bedrijven een blijvend karakter te zullen aannemen.

SS

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: