De balk in eigen oog

De minister van Openbare Werken (OW) heeft een uitspraak gedaan waar een bestuursdeskundige over is gevallen: ”Laten we even voelen wat het betekent, want dit volk voelt niet.” Men eiste dat hij zijn verontschuldiging aan het volk zou aanbieden, hetgeen hij ook heeft gedaan. Mijn eerste reactie was: ‘waarom moet iemand in hemelsnaam zijn verontschuldiging aanbieden als hij de waarheid spreekt? Normaal biedt iemand zijn verontschuldiging aan over een onwaarheid of als je iemand hebt beledigd of gekwetst. Maar, deze man heeft gewoon de waarheid gezegd dus waarom erover vallen?’ Even later begreep ik echter waar de schoen wrong. Ik had namelijk deze situatie als burger beoordeeld en niet als bestuursdeskundige. De minister mag van alles denken over het gedrag van de Surinaamse burger, maar omdat hij een staatsman is, mag hij zijn woede en frustratie niet hardop uiten. Zijn positie vereist wat hij wel en niet mag zeggen. Daar had ik begrip voor, mensen in een bepaalde positie moeten nu eenmaal op elk woord letten dat ze uiten.                                                     

Wat ben ik blij dat ik burger ben en mijn gal hierover wel mag spuien.

Het gros van de Surinamers (niet allemaal want we mogen niet generaliseren) vervuilt zijn land. De bewijzen liggen overal. Mensen dumpen vuil op straat, in de bermen, in de goten, kreken, in de afwateringsputten enz. Het gevolg hiervan is dat we zitten met verstoppingen. Het water kan niet weg en erven en straten lopen heel erg onder water. Er is al zo vaak aan de mensen gevraagd om dit niet te doen maar er wordt niet geluisterd. De mensen gaan rustig door met het dumpen van grofvuil en afval en verwachten dat OW blijft opdraven om de troep op te ruimen. Als de troep is opgeruimd, beginnen ze opnieuw met vuil dumpen. Het houdt maar niet op, ze leren er niet van. En nu wil men de schuld schuiven op de klimaatverandering. Niet het klimaat is hier de schuldige, maar de Surinamer zelf. De minister dacht dat hij de vervuilers een lesje kon leren als hij ze voor een poosje liet ervaren hoe het is om te kampen met de overlast van ondergelopen straten, verstopte rioleringen, vervuilde bermen. Hij dacht dat de Surinamer hiervan zou leren en zou stoppen met vervuilen en zich eindelijk zou inzetten om zijn land schoon te houden. Dat was erg naïef gedacht van de minister. Dit volk voelt niet, wil niet leren en ook niet aan verbeteringen werken. Het volk denkt en handelt voor zijn eigen gemak. Het gros van de Surinamers zal daarom altijd het land blijven vervuilen.

Wat mij verbijsterde, was dat een volksvertegenwoordiger van de NDP in de oppositie het lef had om verontschuldiging van de minister van OW te eisen en zelfs zo ver ging dat hij van de president ook een verontschuldiging eiste. De NDP-regering heeft dit land heel veel schade berokkend. Vele instituten zijn onder hun beleid verzwakt en kapot gemaakt, de economie, de staatsziekenfonds, de koers, OW, de politie enzovoorts. Het gros van het volk wil echt niet zien dat de veroorzaker hiervan de vorige regering is. Ze eisen simpelweg dat de huidige regering dit snel herstelt. Ook is het volk vaak beledigd door de ex-president en tot de dag van vandaag heeft niemand zijn verontschuldiging aangeboden aan het Surinaamse volk. Ze voerden een beleid van ‘we doen wat we willen, zeggen wat we willen, neks no fout.’ Zelfs als de huidige coalitie ze af en toe op de fouten uit het verleden wijst, zeggen ze spottend dat de overbekende cd weer wordt afgedraaid. Er komt geen verontschuldiging uit hun mond. Dan heeft deze ndp volksvertegenwoordiger het lef om verontschuldigingen te eisen, omdat de minister van OW iets heeft gezegd dat gewoon de waarheid is. Hij zou zich moeten schamen. Mijn oma zou zeggen: “a man dies njang wan lala!” Hij ziet de splinter in het oog van de ander maar hij weigert de balk in zijn eigen oog te zien.                                                                                                                Een bepaalde parlementariër beledigt regelmatig tijdens DNA-vergaderingen en publiekelijk, de president en niemand wil zien dat dit niet getuigt van fatsoen dus worden er dan ook geen verontschuldigingen geëist. Men verstelt de treden van de ladder van het fatsoen naar gelang ‘t eigen voordeel.                                                                                                                   Ik heb leden van de huidige regering fouten zien maken en niemand voelde zich te groot om sorry te zeggen omdat ze van het volk houden. Men zegt vaak dat ego en liefde de takken zijn van dezelfde boom. Het verschil is echter dat liefde altijd sorry kan zeggen en ego wil het altijd horen.                                                                                                                                                  Hoewel hetgeen de minister van OW zei waar is, getuigt het van fatsoen en respect naar het volk toe dat hij zijn verontschuldiging toch heeft aangeboden voor zijn uitspraak.  Minister u bent mens, dus kan ik me voorstellen dat u zich boos en gefrustreerd voelt over het gedrag van onze landgenoten, vooral omdat uw afdeling die troep steeds moet opruimen en geconfronteerd wordt met de gevolgen. U zou het geld liever beter besteden.                                                                                                     Maakt u zich echter a.u.b. geen illusies over een verandering van gedrag, want het gros van onze landgenoten zal vuil blijven dumpen simpelweg, omdat ze niet van hun land houden. Ze denken en handelen voor hun eigen gemak. U kunt hun liefde voor Suriname niet afdwingen, niet met praten en ook niet door te straffen. You don’t have to control your thoughts; you just have to stop letting them control you

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: