Surinaamse video journaliste rond Hubert H. Humphrey fellowship in Arizona af

Xaviera Arnhem, video journaliste, noemt het een mijlpaal voor zichzelf en Suriname, dat zij als geselecteerde voor het prestigieuze Hubert H. Humphrey fellowship in de Amerikaanse staat Arizona Suriname heeft mogen vertegenwoordigen tijdens een leer- en studietraject van 5 tot 6 maanden. Zij is de eerste die namens Suriname deelneemt aan de journalistenopleiding in Arizona en is in dat opzicht een pionier en trendsetter.

“Suriname staat nu op de lijst”, klinkt zij tevreden. Dat betekent dat voor toekomstige communicatiespecialisten, journalisten en mediamedewerkers een pad is uitgezet. “Ik wil benadrukken, dat het een individueel programma is.” Daarmee bedoelt Arnhem, dat je niet aan de hand wordt meegenomen om je weg te vinden binnen de Amerikaanse samenleving. Zelfredzaamheid, assertiviteit en eigen initiatief zijn nodig om je weg binnen de samenleving te vinden.

Het traject heeft haar in de gelegenheid gesteld hoe het is om de ‘Amerikaanse levensstijl’ te beleven. “We moeten hier ook belasting betalen”, geeft ze aan als voorbeeld. Gedurende de maanden van haar deelname aan het leertraject maakte zij ook kennis met de academische ervaring, het Humphrey-seminar, vele zoom sessies buiten de campus en regionale cross-samenwerkingen. “Dit stelde mij in staat mijn vaardigheden te ontwikkelen en mijn eigen bedrijfsmodel verder te creëren en te ontwerpen.”

De video journaliste vertelt over haar ontmoetingen met gouverneurs, senatoren, mediaprofessionals en andere specialisten. “Vooral meer wereldwijde vrienden hebben, opent de deur om de wereld rond te reizen in mijn beroep, maar ook voor de lol”, vertelt ze.

Een van de redenen om deel te nemen aan de Hubert H. Humphrey fellowship was om aan haar professionele affiliatie vorm te geven. “Het loonde om in het leven uitgedaagd te worden, in mijn werkveld, bij mijn vorige werkgever en ik word hier ook uitgedaagd in mijn kernwaarden, mijn geloofssystemen en nog veel meer. Ik ben dankbaar, omdat we groeien en karakter opbouwen door verschillende ervaringen.”

Arnhem bedankt de Amerikaanse ambassade en de Fulbright-commissie in Suriname voor de geboden gelegenheid. In augustus begon zij aan het traject via enkele zoom sessies. Op 1 december 2020 arriveerde zij in Arizona. Vanwege Covid-19 is het programma ingekort naar 5-6 maanden, normaliter duurt het traject 10 maanden. “We zijn geplaatst in de Arizona State University- Walter Cronkite School of Mass Communication and Journalism. Dit was onze host university.” Als boodschap voor andere belangstellenden heeft Arnhem dat dit traject niet alleen voor journalisten en of communicatiewerkers, is maar voor iedereen. “Eigen research is heel belangrijk. Dit programma is erg speciaal en is individueel gebaseerd. Het is een boost voor je carrière. Velen willen nieuwe ervaringen en perspectieven en dit programma biedt deze mogelijkheden, omdat je aan het einde van het programma kan werken voor een organisatie die je zelf kiest, gebaseerd op je werkgebied.”

Zij adviseert tot slot om de programma’s die de verschillende ambassades en de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS, in Suriname aanbieden te raadplegen en belangstelling daarvoor te tonen. “Het risico bestaat anders, dat Suriname van de lijst gehaald wordt als er geen belangstelling is”, zegt Arnhem tot slot.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: