Kritieke situatie

De situatie met betrekking tot de covid-19 is in Suriname op een kritiek punt. De minister van Volksgezondheid heeft al aangegeven dat de ic-bedden in Suriname op het punt zijn om op te raken. Er wordt kunst- en vliegwerk aan de dag gelegd om ic-bedden in elkaar te zetten. Maar die capaciteit is snel eindig in Suriname. Er zal een punt komen waar we bedden gaan moeten importeren. We moeten ons gedrag echt nu gaan aanpassen, en het is duidelijk dat in deze dat de politie nog steeds niet bereid is om mee te helpen om de boetes op te leggen. Er worden nog dagelijks zelfs aan de drukke wegen in Wanica verjaardagsfeesten en kleine feesten gehouden. Er staan een heleboel auto’s op straat, een teken dat er ergens in de buurt sprake is van een samenscholing. Politieauto’s rijden langs en ze grijpen niet in. Dit gebeurt bijvoorbeeld veel in de boiti’s, waar er op de hoeken van de straten nog steeds palm wordt gedronken collectief. De burgerij ziet deze uitspattingen al vanaf de straat, zichtbaar is ook dat geen social distance in acht wordt genomen en dat de mensen geen mondkap dragen. Intussen is de R-factor skyhigh in Suriname. Jonge mensen raken besmet en gaan dood. Even zijn we dan voor een dag in schok, maar we gaan dan vrolijk verder. Er zijn mensen in de risicogroepen, die nog steeds niet bereid zijn om zich te laten vaccineren. Intussen zien we dat in India, een land waarvan de president, de politieke leiders, de geestelijken en de bevolking geweigerd hebben om zich te houden aan de veiligheidsregels, alle coronarecord heeft verbroken. In het land zijn door president Modi ongestoord samenscholingen gehouden met duizenden bezoekers dicht op elkaar. Modi heeft deze samenkomsten geprezen, het waren de grootste samenkomsten ooit. Heel zelden zag je een mondkapje. Daarbovenop is ook de massale super spreading event ‘Kumbh ka mela’ gehouden. Terwijl de crisis gaande is, hebben de regering en de deelstaatregeringen geweigerd om de pelgrimstocht en de bedevaart stop te zetten. Duizenden mensen hebben op elkaar gezeten en een bad genomen in de heilige rivier. Men had over het algemeen geen mondkap op en van social distance was geen sprake. Op straat zijn beelden geschoten hoe zowel kleine hosselaars, die op straat hun business doen, als mensen op straat massaal geweigerd hebben zich te houden aan de regels. Op boiti bijvoorbeeld zien we hetzelfde patroon als in India. Waarschijnlijk zal het bekeken vanuit de sociologie geen toevalligheid zijn dat er overeenkomende patronen zijn. Maar de situatie is in India nu zo erg dat internationale nieuwskanalen waarschuwen voor een schok als men beelden uit India wil tonen. De beelden zijn niet door de ‘faint hearted’, men kan er een trauma van oplopen. In Suriname zullen we het internationale nieuws niet halen als het hier escaleert. Maar intussen zien we een zeer verontrustende ontwikkeling in Suriname en dat is dat bepaalde covid-patiënten in plaats van in het ziekenhuis, thuis worden opgevangen. Er zijn extra artsen gemobiliseerd om toezicht te houden op het wel en wee van de covid-patiënten, die in plaats van in het ziekenhuis, thuis worden verpleegd. Het risico is dat mensen het risico hebben waarschijnlijk om eerder ziek te worden en te overlijden. We hebben recentelijk gezien dat opeens binnen 2 dagen 5 mensen zijn overleden. Het aantal besmettingen laat zich niet beteugelen. We hebben eerder aangegeven dat het niet erop lijkt dat de ministers in het kabinet zich willen conformeren aan de instructies en richtlijnen van de minister van Volksgezondheid. Zo zie je dat de politie zwaar onderpresteert, surveilleert, benzine verbrandt, maar op de hoeken in de sopiwinkri’s en de thuisfeesten weigert om op te treden. We herhalen hier weer, er is een fout beleid om buurtmensen in het politiestation in de buurt te stationeren. Want ze gaan tegen hun familieleden en vrienden waarmee ze ook zuipen, niet aanpakken, thuisfeesten ook niet. We hebben in Suriname nog steeds een lage wil om zich te laten vaccineren. Ongeveer 10% van de bevolking heeft dus een eerste spuitje al gehad, deze maand is gestart om een tweede spuitje te krijgen. De minister van Volksgezondheid heeft aangegeven dat 10% te laag is, er zijn namelijk landen waar het omgekeerd is: dat slechts 10% van de bevolking niet is ingeënt. Die landen gaan open en we zien dat mensen iets vrijer met elkaar omgaan. De economie heeft in deze landen veel meer mogelijkheden om zich te ontwikkelen. De regering in Suriname heeft 1 probleem en dat is namelijk dat wanneer burgers straks wel bereid zijn om zich te laten vaccineren, de gezondheidsautoriteiten geen vaccins in voorraad zullen hebben om deze burgers in te enten. Er is inmiddels breed consensus wat de manier is om de covid-besmettingen tot een minimum te beperken: dat genoeg mensen zijn gevaccineerd. Gevaccinneerde mensen zullen namelijk bij een besmetting minder snel ernstig ziek worden en ze zijn nauwelijks in staat, als ze zijn besmet, om anderen te besmetten. Dat is de oplossing, maar in Suriname is de regering noch sociaalmaatschappelijke organisaties erin geslaagd om dat bij de bevolking te laten doordringen. En laten wij een les leren uit de ‘Kumbh ka mela’s’ die in India gewoon zijn gehouden. En zij zitten nu op de blaren die ze zelf hebben veroorzaakt.    

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: