‘Dorp’ Suriname

Ons kent ons. Iedereen in Suriname kent elkaar wel. Suriname is een grote dorpsgemeenschap en dat weten we met pakweg 500.000 mensen. En daarom is het soms ook wel begrijpelijk, dat voornamelijk bij de overheid en bij de parastatale bedrijven er mensen komen die elkaar ook kennen in een heel ander verband, al dan niet als een vriend, al dan niet als een kennis en al dan niet als een mogelijk familielid van personen, die een hogere functie of positie ergens hebben.

We zien dat ook gebeuren binnen die parastatale bedrijven van de overheid. Op zich is en hoeft dat niet vreemd te zijn, want Suriname is een heel kleine gemeenschap, waarin de groep waaruit geput moet worden over het algemeen niet vrij groot is. We zien dat ook gebeuren bij sociaal-maatschappelijke organisaties, waarbij veel mensen die daarin terechtkomen ook kennissen en vrienden en al dan niet familieleden van elkaar zijn. Simpelweg, omdat Suriname gewoon een groot dorp is. Dus het hoeft geen probleem te zijn als mensen in functies terechtkomen, zolang ze wel de nodige capaciteiten hebben om het werk te doen. Ook is belangrijk voor een machthebber dat hij mensen in posities krijgt, die de machthebber kan vertrouwen, vooral in deze periode, waarin in de afgelopen tien jaar een enorme ravage heeft plaatsgevonden over de hele linie in het land, zowel binnen de overheidsinstituten als ook binnen de parastatalen. Dus de machthebber wil automatisch, en begrijpelijk ook, mensen die hij kan vertrouwen om ervoor zorg te dragen dat in tijd alles weer in redelijk tot goed gareel terechtkomt. En dat gaat een poos duren en daarvoor heb je wel vertrouwenspersonen nodig. En dat mensen in die posities terechtkomen, omdat ze de machthebber of mensen binnen de machtskringen kennen, hoeft dat geen probleem te zijn. De mensen moeten wel kennis hebben van de positie waarin zij terechtkomen. En de juiste capaciteiten ervoor hebben.

Wat wel stoort, is dat mensen geplaatst worden, en wat ook wel gebeurt, die geen kennis en of capaciteit hebben, maar gewoon vanwege het feit dat ze toevallig een familielid zijn of een toevallige kennis zijn van een toevallige machthebber. En dan komen die mensen in die positie terecht dat zij de werkzaamheden niet kunnen doen, het instituut niet kunnen trekken naar boven, en het land verder in problemen zetten. Deze mensen beschikken niet over capaciteiten en hebben dan geen gebruik gemaakt van hun kennis, maar eerder van hun kennissen. Ze krijgen dan riante lonen die ze niet verdienen en zorgen dan ook ervoor dat ze meer schade aanrichten aan dat systeem.

Maar, kortweg, mensen plaatsen in posities die toevallig verwant zijn aan een toevallige machthebber of machthebbers binnen de kringen, hoeft geen vreemde zaak te zijn in een groot dorp als Suriname. We zien dat over de hele linie gebeuren, ook binnen sociaal-maatschappelijke organisaties, ook binnen sociale groepen zien we dat gebeuren, gewoon omdat die cirkel te klein is. Suriname beschikt maar over 500.000 mensen, waarvan het aantal mensen dat genoeg capaciteit heeft en over het algemeen betrouwbaar is in bepaalde kringen, heel klein is. Waarom? De vertrouwensgraad heeft veel schade gehad de afgelopen tien jaren onder leiding van de regering Bouterse. Suriname is gewoon een groot dorp. Ons kent ons, wij zijn familie, wij zijn vrienden, wij zijn kennissen, geen probleem, zolang ze het werk wel kunnen doen.

PK

error: Kopiëren mag niet!