Bewoners Brokopondo willen bemiddeling vicepresident in kwestie Rosebel-goudmijn

Al enkele dagen is er sprake van een oplopende spanning tussen bewoners van Brokopondo die werkzaam zijn bij Rosebel Goldmines N.V. (IAmGold) en hun werkgever. Om tot een oplossing te kunnen komen, heeft een deel van de bewoners dinsdag 4 mei een petitie aan vicepresident Ronnie Brunswijk aangeboden, zo meldt het Directoraat Volkscommunicatie van het Kabinet van de Vicepresident.

Volgens Finkie Urreriek, die namens de werknemers de petitie overhandigde, is de multinational de afspraken zoals omschreven in het werkcontract niet nagekomen. Zo kregen bewoners die werkzaam zijn bij het bedrijf anderhalve week geleden te horen, dat ze voor een periode van twee weken op het terrein van het bedrijf moeten overnachten. Dit zorgt ervoor dat vrouwelijke werknemers minderjarige kinderen zonder degelijke oppas gedurende deze periode moeten achterlaten met alle gevolgen van dien.

Ook verkeert de rijweg naar Nieuw Koffiekamp in een deplorabele staat. De weg werd daarom op 28, 29 en 30 april door lokale bewoners gebarricadeerd.

Enkele eisen van de bewoners zijn, dat:

– De weg naar Nieuw Koffiekamp gerehabiliteerd wordt.

– Het werkcontract door het bedrijf wordt nageleefd.

– De werknemers niet zonder duidelijke reden worden ontslagen.

– Nazorg voor familieleden van de bewoner die in 2019 doodgeschoten werd, zoals beloofd plaatsvindt.

– Het bedrijf in duurzame projecten voor het district investeert.

Finkie geeft aan dat ondanks alle pogingen van de vakbond, de  districtscommissaris en het traditioneel gezag, om tot een oplossing te komen, het bedrijf bij haar standpunt is gebleven.

De bewoners hebben op uitnodiging van de vicepresident de petitie thuis bij hem aangeboden.

Brunswijk geeft aan aandacht te hebben voor de problemen van de bewoners en die worden binnen de regeringstop besproken. De regering zal samen met de multinational trachten om tot een compromis te komen, beloofde de vicepresident de indieners van de petitie.

error: Kopiëren mag niet!