Open brief aan voorzitter Surinaamse Voetbal Bond, SVB

Beste heer Krisnadath,

Op 20 maart 2021 werd u voor de derde keer gekozen tot voorzitter van de voetbalbond van Suriname. De SVB werd opgericht op 1 oktober 1920 en is sinds 1929 aangesloten bij de internationale voetbalfederatie, de FIFA.

De FIFA heeft zich door de jaren heen ontwikkeld als een organisatie die zich niet alleen bezighoudt met het bevorderen van de voetbalsport, maar ook met het veilig en inclusief maken van de sport voor eenieder. 

Gianni Infantino, de voorzitter van de FIFA, bepleitte op 20 januari 2020 hartstochtelijk zijn ideaal om voetbal wereldwijd populair te maken en toegankelijk voor eenieder. Hij benadrukte dat we dit ideaal nooit gaan bereiken als kinderen (of volwassenen) exploitatie, molest of misbruik ervaren. 

Infantino: “Iedereen verdient bescherming; vooral kinderen. Maar het is ook een voorwaarde voor de ontwikkeling van vrouwenvoetbal. Als we effectieve preventieve maatregelen hebben, kunnen we zorgen dat er wordt gevoetbald in een veilige en ondersteunende omgeving. “

Het is bijzonder positief dat de FIFA zo een heldere visie heeft over het belang van veiligheid in de sport voor eenieder.

Het is dan ook ronduit teleurstellend te noemen, dat we van deze heldere visie vanuit de Wereldvoetbalfederatie, bij onze Surinaamse Voetbalbond niets terugvinden.

De FIFA heeft in juli 2019 het FIFA Guardians programma plus een tool-kit voor lidorganisaties gelanceerd. De tool-kit is een praktisch handboek om stapsgewijs beleid en maatregelen te ontwikkelen en toe te passen om de veiligheid en het welzijn van iedereen in voetbal, met name kinderen, te waarborgen. Daarnaast heeft de FIFA ook de FIFA Guardians Safeguarding in Sport Diploma uitgerold: een gratis onlinecursus waar lidorganisaties hun veiligheidsaanpak verder kunnen professionaliseren.

Op 10 maart 2019 maakt De Ware Tijd melding van een open brief van Marijke Satijo, hoofdtrainer vrouwenvoetbal van Robinhood. Satijo geeft in de brief aan afstand te doen van alle structuren binnen de SVB en SISO (trainersopleiding), uit onvrede over de wijze waarop door de voetbalgemeenschap is omgesprongen met het misbruik van een destijds veertienjarige pupil.

De SVB heeft in deze zaak van seksueel misbruik van een pupil door haar voetbalcoach, die voor het eerst in het nieuws kwam op 6 maart 2018, nooit gereageerd.  De verdachte mocht, na voorarrest, gewoon weer aan de slag als jeugdtrainer; en mocht ook gewoon de trainerscursus bij SISO weer volgen. Ondertussen loopt deze zaak al drie jaar (!). Diverse ngo’s hebben hun misnoegen hierover publiekelijk kenbaar gemaakt o.a. door stille protesten bij het Gerechtshof.

We hebben als gemeenschap vergeefs gewacht op uw reactie, in lijn met de FIFA-visie: zero tolerance tegenover exploitatie en misbruik.

Wij doen, aan de vooravond van weer een zitting in deze rechtszaak, een dringend beroep op u om de Surinaamse Voetbal Bond als waardige lid organisatie in lijn te brengen met de standaarden die door de FIFA worden gehanteerd: kinderen en jeugdigen te beschermen en te vrijwaren van potentieel misbruik, en hun welzijn binnen het voetbal te bewaken. 

Wij kijken uit naar: 

  • de Surinaamse FIFA Guardians;
  • het incorporeren van de Guardians Tool-Kit in de trainersopleiding; en
  • het verwerken van Gedragscodes in de Sport (al vertaald en bewerkt door het Surinaams Olympisch Comité] in de statuten van de SVB en alle lid organisaties.

Cc: Voorzitter FIFA, Voorzitter Surinaams Olympisch Comité, Voorzitter SV Robin Hood

Met vriendelijke groet, Maggie Schmeitz – Stichting Ultimate Purpose en zo’n 30 vertegenwoordig(st)ers van organisaties en een dertigtal individuele personen

error: Kopiëren mag niet!