Europarlement akkoord met invoering corona paspoort

Met een overweldigende meerderheid is het Europees Parlement akkoord gegaan met de invoering van het  corona paspoort. De pas geldt in de hele EU, waardoor bijvoorbeeld Nederlanders weer vrijuit naar bijvoorbeeld landen rond de Middellandse Zee kunnen reizen, zonder aanvullende test- of quarantaineverplichtingen. 

Vooral Zuid-Europese landen drongen aan op invoering ervan, om hun zwaar geraakte toeristische sector een nieuwe rampzomer te besparen.

Met dit EU-breed erkend, gratis certificaat, dat ‘EU Covid-19-certificaat’ gaat heten, kan de pashouder laten zien, dat hij tegen Covid-19 is ingeënt, onlangs negatief is getest of is hersteld van de ziekte en voldoende antilichamen heeft. 

‘Een waardevol instrument om weer te kunnen reizen’’, aldus Europarlementariër Esther de Lange (CDA) donderdag 29 april tegenover het AD. Vera Tax (PvdA): ‘Goed nieuws voor reislustige Europeanen, maar ook voor inwoners van grensregio’s en mensen die hun familie en vrienden in het buitenland weer eens willen opzoeken.’ 

Sophie in ’t Veld (D66) betitelt de pas als ‘een Europese uitweg uit het doolhof van nationale beperkingen dat de lidstaten hebben opgeworpen’. ‘Als je naar een ander land reist hoeft de overheid daar alleen te weten of je geen gevaar voor de volksgezondheid bent. Meer niet.’

error: Kopiëren mag niet!