Helouise Françoise Antoinette Summer is 105 jaar

De Surinaamse Helouise Francoise Antoinette, Summer is 105 jaar geworden. Districts-Commissaris Ricardo Bhola bracht de felicitaties over en de enveloppe is overhandigd.

Helouise is geboren op 26 april 1916, te Paramaribo. Zij is dochter van Catharina Augusta Wijnruit en Juriaan Hendrik Nicolaas Summer. In haar jeugd jaren heeft zij gewoond aan de Drambrandersgracht en later aan de Libanonweg. Ze komt uit een gezin van 5 kinderen, waarvan 3 jongens en 2 meisjes. Zij is de derde uit het gezin. Helouise, is moeder van 2 dochters waarvan 1 al is overleden. Ze is oma van 3 kleinkinderen, waarvan Mildred Albitrouw nu de enige kleindochter is. “Ma Netje”, zoals ze genoemd wordt is grootmoeder van 8. “Ma Netje” was een strenge moeder. Soms zeiden ze ook wel die “heks”, maar ze is toch wel een lieve, oprechte, zorgzame en rechtvaardige vrouw in haar opvoeding. Zo heeft zij niet alleen haar eigen, maar ook pleegkinderen verzorgd, zonder onderscheid te maken. Iedereen was in haar ogen gelijk en kreeg dezelfde behandeling.

Ze  waste de kleren van de matrozen. Als de schepen hier aanmeerden haalde zij de vuile was op. Opmerkelijk was, dat zij de gekste sporen tegenkwam tijdens het wassen. Bij Fernandes moest ze in groepen hurken en stenen kappen (broko ston). Ook kon zij hoofddoeken binden en echt met veel “gomma.” Verder stikte ze haar kleren zelf. Samen met haar broer maakten ze houtskool voor de verkoop en Djamoe Wijn kon ze ook heel goed maken. Helouise plantte zelf haar gewassen. “Ma Netje” houdt van zingen. Zij was ook de voorzanger in enkele culturele groepen en de familieband, waarvan ze de Kwa-kwa bangi (kwa bangi)en apinti drum bespeelde. De familie had ook een lijkenwassers vereniging. Zij is ook spiritueel begaafd en heeft samen met haar dochter die ook spiritueel begaafd was, vele mensen bijgestaan en begeleid. Een hoogtepunt van “Ma Netje” was haar reis naar Nederland, zoals ze zegt “een hele gebeurtenis op zo een leeftijd.” Een dieptepunt was het overlijden van haar oudste dochter. “Ma Netje” is kerngezond en heeft geen onderliggende ziekten. Zelfs bij het lopen wil ze rennen, vandaar dat zij daarbij wordt geholpen. Haar kleindochter Denise Burgzorg helpt haar in de huishouding. “Ma Netje” gaf aan dat haar 105 jaar te danken is aan Gods genade.

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!