PAHO: Vaccinatie Week in de Amerika’s – Immunisatie moet verhoogd worden

De Vaccinatie Week in de Amerika’s is maandagochtend 26 april ingeluid en de PAHO (Pan-American Health Organization) drong er bij landen op aan de immunisatiekloof te dichten, waardoor honderdduizenden kinderen vorig jaar hun vaccinaties misten. De afname van de immunisatie was deels te wijten aan onderbrekingen in de gezondheidsdiensten als gevolg van de Covid-19-pandemie, zo meldt de PAHO in een persbericht.

De oproep voor het verhogen van immunisatie valt samen met de Vaccinatie Week in de Amerika’s van 24-30 april en de World Immunization Week, regionale en mondiale evenementen waarop landen vaccinatiecampagnes lanceren. Het thema voor 2021 – ‘Vaccins brengen ons dichterbij’ – geeft de noodzaak weer om ons te concentreren op het dichten van de immunisatiekloof.

‘De Amerika’s zijn enorm succesvol geweest in immunisatie tegen veel ernstige ziekten’, zei PAHO-directrice Carissa F. Etienne. ‘We waren de eerste regio ter wereld die pokken, polio en rubella elimineerde. Maar we zien nu afnemende immunisatie, en we moeten die trend omkeren, niet alleen voor de gezondheid van onze kinderen, maar ook voor het welzijn van onze hele samenleving.’

In 2020 ontvingen in de WHO-regio van de Amerika’s 18,2% minder kinderen (474.395 in totaal) alle drie de injecties van DPT3-vaccins tegen difterie, tetanus en kinkhoest, vergeleken met 2019. Ook in 2020 kregen 13,9 procent minder kinderen (379.208 in totaal) hun dosis MMR1-vaccin tegen mazelen, bof en rubella, vergeleken met het jaar ervoor.

Covid-19 bewegingsbeperkingen droegen bij aan minder vaccinaties. Bovendien waren veel mensen terughoudend om naar gezondheidsinstellingen te gaan om vaccinaties aan te vragen uit angst voor overdracht van Covid-19.

‘De Amerika’s lopen voorop bij het verminderen van dodelijke en levensveranderende ziekten door vaccinatie’, zei dr. Cuauhtemoc Ruiz Matus, hoofd van de PAHO’s immunisatie-eenheid. ‘De afgelopen jaren hebben we een gevaarlijke achteruitgang gezien. De vaccinatieweek van dit jaar in de Amerika’s is niet alleen een kans om de beschikbaarheid van immunisatie te vieren, maar ook om de vaccinatie weer op de rails te krijgen.’

Dr. Etienne drong er bij landen op aan de immunisatie te verhogen en riep op tot overheidsbeleid om het vertrouwen van het publiek in vaccinatie te versterken. Ze drong aan op bevordering van immunisatie tijdens de Covid-19-pandemie en steun voor de introductie van Covid-19-vaccins. Ze riep ook op tot handhaving van de volksgezondheidsmaatregelen – fysieke afstand nemen, het

dragen van een masker en goede handhygiëne – tijdens het vaccinatieproces van Covid-19 en wel totdat de pandemie is overwonnen.

error: Kopiëren mag niet!