‘Wij hebben een deskundig bedrijf ingehuurd om cybercrime aan te pakken’

Social media zijn voor veel mensen een aangename afleiding van hun dagelijkse leven, hun problemen en kunnen een verrijking zijn voor het leggen van contacten met mensen waar ook ter wereld en voor het onderhouden van contact met familie, vrienden, collega’s. Maar, inmiddels zijn social media, zoals Facebook, vooral een soort anarchistische vrijplaats geworden om nep nieuws te verspreiden en om personen te beledigen, te bedreigen en te stalken. Dat gebeurt veelal onder valse namen en valse accounts. Veel mensen doen zich anders voor dan wie zij in werkelijkheid zijn. Voorzichtigheid is geboden, vooral voor en bij kinderen.

President Chandrikapersad Santokhi zei hierover in een gesprek met presentator Faried Pierkhan van het RBN-programma Kal Aaj Aur Kal zaterdagochtend 24 april, dat de regering een deskundig bedrijf heeft ingehuurd om cybercrime aan te pakken.

‘Social media is een geweldig media als het goed wordt gebruikt. Iedereen kan over alles op het internet checken. Alles is prachtig, geweldig. Maar, het grote probleem is misbruik en misbruik niet in de zin van alleen beledigen, fake news, maar ook ernstige misdaden, stelen van identiteit, terrorisme, hacken in systemen van overheden en bedrijven.Er moeten instituten komen om dat aan te pakken, daarvoor heb je technologie nodig. Ook wij hebben een deskundig bedrijf ingehuurd.’

‘Er moet een overeenkomst komen tussen overheid en social media’

Santokhi vindt, dat nep nieuws en al die beledigingen aangepakt moeten worden met de wetten die je hebt. We hebben hier normen, rechtsnormen, morele normen en waarden. Mensen die normen overschrijden moeten door om kunnen worden aangepakt samen met social media bedrijven. Er moet een overeenkomst komen tussen de overheid en social media bedrijven om direct in te kunnen grijpen en een strafrechtelijk onderzoek te kunnen initiëren. Dat moet ook hier gebeuren. Waarden en normen moeten terugkomen. Geen haat zaaien, geen fake news met welk doel dan ook. Zij die het maken gaan ook ooit slachtoffer worden.’ 

‘Het gedrag van de mensen moet gewoon worden veranderd’

‘Wij werken met wetten die duidelijk aangeven wanneer een gedrag strafbaar is. Wat is de status van de cyberwereld? De technische mogelijkheid is er om cybercriminaliteit aan te pakken, maar je juridisch instrumentarium moet worden aangepast. Het gedrag van de mensen moet gewoon worden veranderd. We moeten mensen bewust maken, een sterke samenleving maken met respect voor waarden en normen. Dan wordt alles sterker.’

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: