President Santokhi: ‘Het land ontwikkel je niet met pakketten’

‘Prijzen van producten in winkels dalen niet, omdat tussenschakels niet meewerken’ – ‘Iedereen moet een bankrekening krijgen, de banken werken mee’

President Chandrikapersad Santokhi erkent, dat prijzen van producten in winkels en supermarkten maar niet willen dalen, ondanks allerlei door de regering genomen maatregelen. ‘De tussenschakels werken niet mee’, zei hij zaterdagmorgen 24 april in het RBN-programma Kal Aaj Aur Kal van presentator Faried Pierkhan in een 2.5 uur durend interview.

‘We gaan de economie herstellen’

‘Mensen hebben in de afgelopen jaren geleefd op basis van een inkomen, van een koers die kunstmatig gehouden werd, maar de straatkoers was vele malen hoger. Veel mensen ontvingen voedselpakketten. Wij zijn daar geen voorstander van. Dit land ontwikkel je niet met pakketten.

De cultuur van het beleid was pakketten uit te delen en er was een corruptie cultuur, dat heeft een vernietigend effect op onze samenleving gehad. We gaan die economie herstellen, de koers is geunificeerd en dat leidde tot aanpassing van de prijzen, betaalbaar. Er is nu een vliegende brigade. Maar, prijzen dalen niet, omdat tussenschakels niet  meewerken.’

De visie van de regering is, aldus Santokhi, ‘alles doen om goederen betaalbaar te houden, kijken naar import- en distributiesysteem’. ‘We gaan met importeurs praten om goederen direct naar de winkel te laten gaan vanaf de importeur en daardoor betaalbaar te houden. We moeten zorgdragen voor betaalbaarheid en de koopkracht versterken. Ik ben ready voor onderhandelingen met de vakbonden. Het is een zorgpunt en dat moeten we oplossen.’

‘Elke burger moet een bankrekening krijgen, de banken werken mee’

Santokhi zei ook, dat de regering ernaar streeft dat elke burger een bankrekening krijgt, ‘en de banken hebben hun medewerking toegezegd’. ‘We hebben in de regeringsraad gesproken over financial inclusion. Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, de Bankiersvereniging en BNets (Banking Network Suriname N.V.) waren aanwezig. Wij willen dat elke burger een bankrekening krijgt en de banken hebben hun medewerking toegezegd. Iedereen moet een bankaccount hebben.’ 

‘Er moet een digitaal systeem komen vanuit de banken om te komen tot een geünificeerd eenvoudig systeem waardoor de mensen geld van de Staat kunnen ontvangen, ongeacht waar je woont. Er komt cash op iemands rekening. Met de Smartphone kunnen overboekingen worden gedaan. Wat moet die ijsverkoper, marktverkoper, vertellen over zijn inkomsten?  Geef die mensen een rekening. Een ander wordt ook afgestemd met het traditioneel gezag in het binnenland. De bevolking moet digitaal gaan betalen. Mensen hoeven dan ook minder geld meer thuis te hebben.’ 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: