President Santokhi over komst Haïtianen: ‘Dit hadden we niet met elkaar afgesproken’

‘Het is nog onduidelijk wie toestemming heeft gegeven’

De afgelopen twee weken is er nogal wat ophef geweest rond de komst van chartervluchten vol Haïtianen, rechtstreeks van Haïti. Velen in de samenleving vragen zich af hoe dat mogelijk is, gelet op alle restricties in de internationale luchtvaart vanwege Covid-19. Mensen vragen zich af wat die honderden Haïtianen hier komen doen, komen ze op familiebezoek, zijn het toeristen of gaan de meesten doorreizen naar Frans-Guyana, ze spreken immers de Franse taal. Niemand weet het, niemand weet waar de Haïtianen zijn. 

President Chandrikapersad Santokhi ging hier zaterdagochtend 24 april op in het RBN TV-programma Kal Aaj Aur Kal van presentator Faried Pierkhan.

‘Het gaat om bevolkingspolitiek en immigratiebeleid. Over bevolkingspolitiek wordt al jaren gesproken. Zijn we in staat met 550.000 mensen Suriname te maken tot een modern land? Nee. We hebben te weinig arbeiders, dus we zoeken import qua arbeiders. Als regering zijn we aangetreden in een Covid-periode. In deze periode is er een aanpassing van de hele regio, de hele wereld. Alles staat onder druk van Covid en dat geldt ook voor luchtvaart, personen- en goederenverkeer. Er is besmettingsgevaar. Er zijn criteria binnen de regio voor luchtvaart, welk land heeft code rood, oranje, geel?’

‘Er zijn dingen gebeurd die niet gegaan zijn zoals we in de regering hebben afgesproken’

Santokhi legde in het kort uit, dat een aanvraag voor een vlucht wordt bepaald door ministeries, met inachtneming van Covid-regels. Dan is er niets aan de hand. ‘Maar, nu zijn er dingen gebeurd die niet gegaan zijn zoals we in de regering hebben afgesproken. Dit hadden we niet met elkaar afgesproken. Daarom hebben we besloten  om per onmiddellijk die vluchten te staken en een grondig onderzoek in te stellen naar beleid, procedures, wat was de bestemming. Was er sprake van toerisme, immigratie, mensenhandel, mensensmokkel?’ 

‘Het is nog onduidelijk wie toestemming heeft gegeven’

‘Er zijn officiële protesten geweest van Frankrijk, een bevriende natie. Tot 20 mei zijn nu die vluchten gestaakt om het onderzoek te kunnen uitvoeren. Er zijn al onduidelijkheden geconstateerd. Mensen krijgen een registratienummer voor een visum, maar dat nummer wordt al gezien als een visum. Maar, het is een aanvraag, geen visum en toch zijn Haïtianen, waaronder ook kinderen, gekomen daarbij mogelijk met hulp van personen om door alle officiële overheidscontroles te kunnen komen. Het is nog onduidelijk wie toestemming heeft gegeven.

Ook de president vraagt zich af waar die mensen zijn. ‘Haïti is een Caricom-land. Vrij personenverkeer is normaal, maar er zijn nu beperkingen. De Haïtianen in ons land zijn de afgelopen jaren ingeburgerd, arbeiders met discipline, nooit veel last van ze gehad. Maar, nu zijn er veel gekomen en hun bestemming is onduidelijk, maar wel bekend is dat enkelen zijn doorgegaan naar Frans-Guyana. Ze spreken natuurlijk ook de Franse taal, dus integratie daar is makkelijker.’ 

PK

error: Kopiëren mag niet!