Directeur Regionaal Ziekenhuis Wanica: ‘Er is geen opnamemogelijkheid meer’

‘Zorgpersoneel zit al tegen een burnout aan’

De aanhoudende Corona-pandemie legt een enorme druk op de beddencapaciteit en zorgverlening van het Regionaal Ziekenhuis Wanica (RZW). 

Er is door verschillende medici en betrokkenen binnen de zorgsector een zorgwekkend beeld geschetst van de zorginstellingen. De druk op de medische zorg neemt door de toename van Covid-19-geïnfecteerden enorm toe. Niet alleen de beschikbaarheid van bedden is zorgelijk, maar ook de situatie van het personeel in de tweede lijn, die aan het uitvallen is. 

Jason van Genderen, directeur van het Regionaal Ziekenhuis Wanica (RZW), benadrukt tegenover de Communicatie Dienst Suriname, dat de situatie in het RZW gedefinieerd kan worden als zorgwekkend. 

Hij benadrukt, dat het ziekenhuis haar maximale capaciteit al heeft bereikt. ‘Er is geen opnamemogelijkheid meer. Ziekenhuizen kunnen innovatief zijn om ruimtelijke faciliteiten te creëren, maar qua mankracht schieten we tekort, ook wat betreft apparatuur en andere utiliteiten. Het personeel is moe en uitgeput. Iedereen werkt extra hard, vanaf de organisatie tot de uitvoering.  Zij draaien al dubbele shiften, ze zijn ook maar mens. Mensen zitten al tegen een burn-out aan.’

De RZW-directeur roept de samenleving op om zich te houden aan de standaard drie Covid-maatregelen, dragen van een mond-/neuskap, 1.5 meter afstand houden en handen goed wassen. ‘We hoeven niet ver te kijken, laten we maar kijken wat er gebeurt in ons buurland Brazilië. De gemeenschap moet gaan beseffen dat we de strijd tegen Covid-19 alleen met collectieve bewustzijn kunnen overwinnen. Wij kunnen het niet permitteren als samenleving dat ons zorgsysteem crasht.’

error: Kopiëren mag niet!