AZP-directrice waarschuwt voor ​ernstige gevolgen derde Covid-golf

Zorgen over het aantal met het Coronavirus besmette kinderen

De derde Covid-19-golf kan, indien de trend zoals het zich nu voordoet blijft aanhouden, veel ergere gevolgen hebben dan de eerste en de tweede golf. Dat zegt Claudia Marica-Redan, algemeen-directrice van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname. Ze doet een dringend beroep op de samenleving het niet zover te laten komen. 

Ze schetst een niet-rooskleurig beeld van hoe de zorg er momenteel uitziet: overbezetting van de beddencapaciteit, de Spoedeisende Hulp die zelfs tijdens de lockdown wordt overspoeld met zorgbehoevende patiënten, Covid-19-besmette kinderen en oververmoeid zorgpersoneel en medici. ‘De derde golf is niet zoals de eerste en tweede. Er gaan dingen gebeuren.’

Zij is samen met overige ziekenhuisdirecties, verenigd in de Nationale Ziekenhuisraad (NZR), dagelijks in beraad wanneer het gaat om de derde golf. Deze is vanwege de aanwezigheid van de nieuwe varianten anders dan de voorgaande. De nieuwe varianten zorgen voor een snellere verspreiding, hetgeen zijn weerslag heeft op de capaciteit binnen de ziekenhuizen. Er moet steeds meer beddenruimte gecreëerd worden doordat meer mensen opname behoeven.

De laatste projecties geven aan dat er meer ziekenhuisbedden vrijgemaakt moeten worden. Het gaat dan niet alleen om opname in de ziekenhuizen alleen, maar ook ICU-opname. Echter, Marica-Redan zegt dat het NZR momenteel niet in staat is op te schalen. Wat nu is ingezet voor de Covid-zorg is het maximale. Er bestaat theoretisch wel een opschalingsplan, maar dat kan niet in uitvoering gebracht worden. Elke opschaling voor de Covid-zorg zal, aldus de directrice, betekenen dat er voor de niet-Covid-gerelateerde patiënten geen bedden beschikbaar zullen zijn. 

‘Het AZP is momenteel vol. We kunnen niet, het heel systeem van ons zit vast als het gaat om patiënten plaatsen.; Het ziekenhuis beschikt over ongeveer 530 ziekenhuisbedden, waarvan nu al ruim 500 bezet zijn. Voor de ICU zijn nog eens 15 bedden ter beschikking gesteld. AZP is aangewezen als Covid-19-checkpoint, van waaruit de plaatsing van Covid-19-patiënten naar andere ziekenhuizen plaatsvindt. Ook is het ziekenhuis aangewezen voor de Covid-zorg voor high care patiënten en kinderen. Dat momenteel ook kinderen besmet zijn, baart het NZR zorgen.

Mensen beseffen volgens de AZP-directrice onvoldoende wat er gebeurt. Ze legt uit dat vanaf vorig jaar met de intrede van Covid-19 in Suriname er een extra belasting is ontstaan voor ziekenhuizen, zorgmedewerkers, verpleegkundigen, artsen en medici. Aan de andere kant is er na daling van de Covid-zorg een opwaartse trend in de reguliere zorg. Het zijn dan dezelfde mensen die deze zorg blijven verlenen. Het personeel wordt niet alleen extra belast, maar kan ook moeilijk gemotiveerd gehouden worden. Daarbij spelen onder meer zaken, zoals Covid-toelagen.

De SEH heeft in het lockdown weekend evenveel mensen gezien als tijdens een normaal weekend. ‘Dit betekent dat mensen ziek worden. Dus de druk op de zorg is er. Het betekent dat we alert moeten zijn en kijken hoe we verder gaan’, aldus Marica-Redan. Ze waarschuwt verder: ‘Blijf dit zich voortzetten, dan gaan we het niet vol kunnen houden. We willen niet gaan naar wat er gebeurt in Brazilië en andere plekken.’ Desondanks is het AZP zich aan het voorbereiden op escalatie.

error: Kopiëren mag niet!