33 Leden veiligheidsdiensten ronden JCET-training af met demonstratie

33 Leden van de Surinaamse veiligheidsdiensten hebben gedurende zes weken deelgenomen aan het zogenoemde Joint Combined Exchange Training Program (JCET) van de Special Operations van het Southern Command USA (Socsouth), zo meldt het ministerie van Defensie vrijdag 23 april.

De training bestond uit verschillende soorten schiettechnieken, medische training, communicatie, tactische gevechts-, infiltratie- en aanvalstechnieken in de jungle en gebouwen, waaronder ook de zogenaamde ‘room clearing procedures’. Het doel is om te gaan voor een gezamenlijke aanpak van de harde criminaliteit. 

Majoor Paul Jhapsie, commandant van het Korps Speciale Troepen (KST) van het Nationaal Leger, zegt dat de trainingstactieken betrekking hebben op de zogenaamde ‘urban en jungle warfare’. Volgens Jhapsie is de focus meer op urban warfare. 

De afsluiting van de training vindt dinsdag 27 april plaats. In aanwezigheid van Defensie-minister Krishna Mathoera en de ambassadeur van de VS, Karen Williams, zullen de deelnemers aan de KST en Counter Terrorism Unit (CTU) een demonstratie geven van deze tactische vaardigheden. 

De Amerikaanse Socsouth is met 11 personen in Suriname. Het gaat om 1 officier en 10 onderofficieren als instructeurs. Bij de KST gaat het om 1 officier, 2 onderofficieren en 15 manschappen, terwijl het bij de CTU gaat om 9 onderofficieren en 5 manschappen die hebben deelgenomen. 

Jhapsie vertelt, dat in 2008 al een Memorandum of Understanding (MoU) is getekend over gezamenlijke trainingen van de special forces uit de VS en de KST. Later werd de CTU ook hieraan toegevoegd. Het gaat om een jaarlijkse training. Deze JCET-trainingen zijn speciaal gemaakt voor de Amerikaanse Elite Eenheden. Dit geeft ook de troepen van het gastland de kans om deel te nemen aan deze training. Zowel Suriname en de VS erkennen het belang van deze training en het voortdurend partnerschap tussen de twee bevriende landen.

error: Kopiëren mag niet!