Gemeente Delft eert jazzmusicus Roland Snijders (70) met expositie

De Delftse jazzmuzikant Ronald Snijders werd deze maand 70 jaar. Reden voor Delft om deze artiest met Surinaamse roots te eren met een expositie in de ‘etalage’ van het Huis van de Stad. Deze expositie is het begin van een heel jaar waarin in Delft aandacht wordt geschonken aan deze markante Surinaamse Delftenaar, aldus de regionale omroep RTV West zondag 18 april.

Snijders is een muzikant die al vijftig jaar in Delft woont en die in alle hoeken van de wereld met zijn spel zijn luisteraars kan ontroeren. Bij zijn concerten – van Suriname, Litouwen, Bratislava en Duitsland tot Hongarije, Senegal, Mexico en Finland – swingt iedereen mee als hij zijn slotlied Saramaka speelt. Hij maakte meer dan zestig cd’s.

Voor de virtuoze fluitist is de expositie aan de Coenderstraat extra bijzonder, omdat hij daar zijn eerste kamer vond in de jaren zeventig. ‘Ik belde gewoon aan om een kamer te zoeken en op nummer 11 deden meneer en mevrouw Steenbergen open. Het was een wat oudere dame en ze zei: misschien kunnen we de kamer boven aan deze meneer geven. Ik heb me via de muziek kunnen profileren en heb het zo ver kunnen schoppen dat er een grote expositie over mij hangt en daar ben ik heel trots op.’

Over de impact van de Corona-pandemie zegt Snijders: ‘Voor muzikanten is alles in een keer weggevallen en dat is dramatisch, want muziek verbindt. Muziek verbroedert. Begrafenissen met muziek, trouwpartijen, verjaardagen, schoolconcerten; het verbindt mensen op een hele effectieve manier en dat is weggevallen. Niet alleen de muzikanten lijden eronder maar ook het publiek.’

De expositie staat opgesteld achter de ramen van het Huis van de Stad en is alleen te bezichtigen van buitenaf. Door het scannen van QR-codes kan men de muziek ook beluisteren.

error: Kopiëren mag niet!