Houden van en toch kwetsen

Ik las het zoveelste bericht over’ man mishandelt vrouw’ en vroeg me af waarom mensen degene waar ze van houden pijn doen. Er zijn vele echtparen die uit liefde zijn getrouwd en later vechten als kat en hond. Waarom mishandelt een man de vrouw van wie hij beweert te houden?” Om antwoord op deze vraag te krijgen, ben ik mijn omgeving gaan observeren. Ik zag mensen die van elkaar houden maar er niet in slagen te communiceren zonder ruzie. Na uitputtende discussies trekken ze zich terug in hun schulp om hun wonden te likken en een nog betere strategie te bedenken voor de volgende veldslag.

Wat is de bron van al die strijd tussen geliefden? Hoe komt het dat men vol goede bedoelingen aan een gesprek begint maar dat het altijd weer eindigt in schelden en verwijten? Mensen willen samenleven in een klimaat van liefde. Elk mens heeft liefde, aandacht, voedsel, vriendschap, geld, goedkeuring, erkenning nodig om zich goed te voelen. Deze dingen geven je als mens energie. Maar zolang je denkt dat deze energie van andere mensen moet komen, zal je in een strijd verwikkeld raken. 

Een kind krijgt aandacht en energie van zijn ouders door lief te zijn maar ook met negatief gedrag. Maar een volwassene moet die energie zelf vergaren.

Wanneer wij verliefd worden, ontvangen wij heel wat gratis energie van onze geliefde: aandacht, tijd, liefde, cadeautjes, enz. De andere persoon geeft ons kosteloos een hele hoop aandacht. Wij hoeven er niet eens om te vragen, we hoeven geen enkele strategie toe te passen om die aandacht te krijgen, ze wordt ons zomaar gratis geschonken! Het voelt erg goed en het leven lijkt zo gemakkelijk. Wij voelen ons veilig en opgeladen met energie. Maar dit is de energie van die ander die hij of zij ons gratis geeft! Wij teren dus op de energie van een ander!  

En dat is nu precies het probleem! Deze stroom van gratis energie wordt langzaam minder in een huwelijk, omdat jouw man op een bepaald moment wat meer aandacht geeft aan zijn werk en activiteiten die hij had, voordat jullie elkaar ontmoetten. Zijn lichaam kan deze hoeveelheid adrenaline niet voor altijd aan. Het is tijdrovend en hij zou met niets anders nog bezig kunnen zijn. Hij heeft er veel energie in gestopt om je aan de haak te slaan en nu je binnen bent, pakt hij de draad van zijn leven weer op en geeft je een plaats daarin, maar dit is niet meer àlle plaats zoals daarvoor. Je moet nu op eigen houtje zorgen voor de nodige aandacht en energie. Jij moet dus gaan leren om jouw energie van ergens anders te betrekken en niet van een ander mens (je partner). Velen kunnen dit niet en gaan trekken en eisen. Een buitenechtelijke relatie daarentegen verloopt prima omdat de buitenvrouw niet trekt en eist, ze weet dat ze geen rechten heeft en vraagt daarom niets meer van de man dan het weinige dat hij kan geven.                                                                                                                 Je weet nog dat je als kind met negatief gedrag aandacht kreeg van je ouders dus val je als volwassene daarop terug. Je gaat proberen om die aandacht en energie van die ander weer naar je toe te trekken? Je kan dit doen op verschillende manieren.                                                                                                                       – Je kan het slachtoffer uithangen en jammeren.                                – Nog een manier om aandacht en energie van de ander af te tappen is door  agressief gedrag: schreeuwen, bedreigen, kwaad worden, dominant gedrag.                                                                                  – Een derde manier is om de ander te overstelpen met vragen, zijn handel en wandel te controleren, voortdurend kritiek te leveren, hem moreel te bestoken, hem neer te halen door allerlei vernederende opmerkingen of vergelijkingen te maken.                  

– Nog een manier is om je af te sluiten voor contact dus te zwijgen. Er is nog beeld maar geen klank meer, je weigert te antwoorden of te reageren, loopt rond met stijf op elkaar geklemde lippen, met de bedoeling de ander te kwellen en hem een schuldgevoel te geven. Door middel van deze manieren kan jij energie aftappen van een ander (je partner) Het gevolg is dat die ander zijn energie kwijtraakt, daardoor niet lekker in zijn vel zit en daarom gaat proberen om zijn energie terug te nemen. Hij doet dit door te schreeuwen, buitenechtelijke relaties aan te gaan, of door jou geestelijk of lichamelijk te martelen of zich van je af te sluiten.

Dit verklaart waarom wij degene kwetsen waar wij het meest van houden. De vrouw(man) wil de energie terug die zij/hij eens gratis kreeg. En om er zeker van te zijn dat die energie voorhanden is als zij het nodig heeft, moet ze de bron van die energie in haar bezit hebben. Dus moet zij die persoon, de energiebron, bezitten. Ze moet hem controleren om haar bevoorrading van energie te vrijwaren.                         

Een tweede reden waarom wij diegene waar wij het meest van houden vaak kwetsen, is omdat die persoon gewoon voorhanden is. Hun energie is beschikbaar, en wij bedienen ons naar behoefte.

Echter, door zijn(haar) energie van hem(haar) af te nemen doe je hem(haar) pijn. Energie stelen van anderen staat namelijk gelijk aan hem/haar kwetsen. Soms voelen mensen zich leeg, moe, niet begrepen enz. En als ze dan in die toestand een relatie aangaan, zullen ze automatisch energie van hun partner afnemen om hun eigen behoefte aan te vullen. Je kan dit voorkomen door ervoor te zorgen dat je voordat je een relatie aangaat, al van jezelf genoeg energie hebt, zodat je het niet van een ander hoeft af te tappen, zo vermijd je strijd en ruzies. Dat wil zeggen dat jij je verantwoordelijkheid neemt om je eigen energiepeil in de gaten te houden en indien nodig aan te vullen zonder daarvoor mensen te gebruiken (misbruiken). Mensen zouden niet met elkaar in contact moeten treden als hun energieniveau laag is. Het is de verantwoordelijkheid van elke persoon om zelf, op autonome wijze, energie op te wekken en daarvoor niet van andere mensen af te hangen. Je kan dat doen door je op te laden met de universele energie. Deze is altijd overvloedig aanwezig, onuitputtelijk en voor iedereen toegankelijk. Bijv. wandelen, genieten van de natuur, luisteren naar muziek, vrijwilligerswerk enz.

Zodra je voelt dat je in een conflict verzeild geraakt met je partner, laat je dan niet meeslepen in het gevecht want je zal altijd energie verliezen. Zeg niets totdat je energiepeil weer hoog genoeg is om energie te kunnen zenden naar de ander. Door energie te verzenden ben je er zeker van dat je geen energie aan het aftappen bent. Integendeel, je bent energie aan het geven. Dit is een handeling van liefde. Als je er niet in slaagt je energie weer op een hoger peil te krijgen, trek je dan even terug, doe iets voor jezelf en wacht tot jouw trillingen hoog genoeg zijn om de ander weer te ontmoeten.

Het belangrijkste in een relatie is niet de andere gelukkig maken of te verwachten dat hij jou gelukkig maakt, maar jezelf gelukkig maken en dit geluk aan de ander aan te bieden als een gratis geschenk. Energie geven aan een ander is houden van die ander. Werk aan uw eigen redding, wees niet afhankelijk van anderen.

“You can always lose something for someone, but you should not lose someone for something. Because life can return something, but not someone”

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: