Franse marine en Kustwacht willen samenwerking intensiveren

Generaal Xavier Buisson, Senior Commander van de gewapende macht in Frans-Guyana, generaal Thomas Lorne, ‘General Engineer of Armament at the General Directorate of the Armament’ in Frankrijk en de Franse ambassadeur Antoine Joly hebben donderdag een bezoek aan de Kustwacht, zo schrijft het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag 16 april in een persbericht.

De Kustwacht en de Franse marine voeren sinds 2015 gezamenlijke patrouilles uit in de maritieme zone om illegale visserij tegen te gaan. De Fransen zijn dit jaar voor de derde keer in Suriname om deze samenwerking te intensiveren. 

Het ligt in de bedoeling dat de patrouilles de zeegrens, de Marowijnerivier, op zee en aan land in Frans-Guyana zullen toenemen. 

‘Er is olie gevonden voor onze kust en dat zorgt ervoor dat Suriname veel meer aandacht krijgt dan voorheen en daar ben ik heel blij mee’, aldus de minister van Binnenlandse Zaken (BiZa) Bronto Somohardjo. Hij gaf aan, dat de regering perspectieven wil creëren voor de Surinaamse gemeenschap om optimaal te kunnen genieten van de natuurlijke hulpbronnen. Maar,  hiervoor is ook een sterke Kustwacht nodig. 

Volgens de bewindsman leidt Suriname op jaarbasis 50 miljoen dollar verlies door de illegale vishandel. Dit wil de regering tegengaan door de Kustwacht te versterken. Er zijn reeds vergevorderde gesprekken geweest met de Fransen. Een vervolgbezoek van de Fransen ligt in de planning.

Majoor Radjoe Bhola, waarnemend directeur van de Kustwacht, legde uit, dat de gezamenlijke patrouilles aan de zee grens positieve resultaten hebben opgeleverd. Hij zei, dat beide landen inspelen op de tekortkomingen die aangescherpt moeten worden. Er is afgesproken dat er een conceptplan gestuurd zal worden naar de bevoegde autoriteiten. Na goedkeuring zal samen met de Fransen gekeken worden naar wederzijdse voordelen. 

Bhola zei verder, dat beide buurlanden kampen met dezelfde bedreigingen, waardoor een gezamenlijke aanpak vele voordelen met zich kan meebrengen.

Generaal Buisson vond het een eer om in Suriname te zijn. Hij gaf het belang aan van de samenwerking. Beide landen buigen zich gezamenlijk over de vele bedreigingen binnen de maritieme zone. Hij hoopt om in de toekomst deze samenwerking nog verder te verdiepen.

error: Kopiëren mag niet!