Rotterdamse stichting zamelt producten in voor vrouwen en kinderen in Suriname

‘Er heerst vooral tekort aan menstruatieproducten’

De Stichting Abhilasa Global Serve in Rotterdam – Stichting Abhilasa Global Serve is een vrijwilligersorganisatie voor ontwikkelingswerk. Zij werkt vanuit het Hindoestaanse principe “Seva aur sahara” (betekent letterlijk: belangeloos dienen en ondersteunen; http://abhilasa-global-serve.nl/) – houdt zich in april bezig met het inzamelen van verschillende producten voor vrouwen en kinderen in Suriname. 

Door de snel stijgende prijzen van producten en de coronacrisis wordt het steeds moeilijker voor Surinamers om maandelijks rond te komen. Er heerst vooral een tekort aan menstruatieproducten, zo schrijft de nieuwswebsite Open Rotterdam.

Er is in Suriname sprake van zogenoemde menstruatie-armoede, mensen hebben niet genoeg geld om bijvoorbeeld tampons en maandverband aan te schaffen. Die producten zijn nodig zijn om het menstruatiebloed op te vangen, maar er heerst een taboe om naar die producten te vragen vanwege het gebrek aan inkomen.

Het is een probleem waar veel gezinnen mee kampen, met als gevolg dat vrouwen of meisjes enkele dagen niet naar werk of naar school gaan. Ze schamen zich voor mogelijke ongelukjes.

Naast menstruatieproducten worden door de stichting ook veel schoolboeken, schriften, tablets, schrijfwaren en kleding gedoneerd. “Die gaan naar een loods waar we ze sorteren. Vanuit daar worden ze richting Suriname verscheept”, zegt Ashika Ramadhin, een van de vrijwilligsters van de inzamelingsactie.

De loods is elke dinsdag en donderdag tussen 19.00 en 21.00 uur open en is gevestigd aan de Florijnstraat 89 in Ridderkerk. De stichting roept Rotterdammers op om daar hun donaties af te leveren.

error: Kopiëren mag niet!