President Santokhi legt IMF-traject in ‘tjing monie’ uit

Tijdens een regeringspersconferentie ging president Chandrikapersad Santokhi in op de procedure en redenen voor het aankloppen van ons land bij het Internationaal Monetair Fonds. “Laat mij het eenvoudig uitleggen”, stelde het staatshoofd. “A her torie fu IMF ab toe sanie. Er was ooit een tijd dat IMF een rol had, waarbij IMF aan landen met financiële problemen opdrachten gaf om wat te doen. Een heleboel van die landen hebben grote problemen gehad. Die periode is voorbij”, stelde president Santokhi. “Nu zit het IMF samen met de landen, samen met de deskundigen, en kijkt wat de passende maatregelen zijn per situatie. De maatregelen hebben wij als Suriname samengesteld. Het IMF kijkt of de beoogde doelen, zoals economische stabiliteit, inkomstenverhoging en uitgavenverlaging, bereikt kunnen worden. Het IMF bekijkt of de berekening en het plan goed zijn. Als wij een overeenkomst bereiken met IMF, dan zullen zij geld vrijmaken om de economie te versterken. Het IMF zal geld vrijmaken voor de reserves en betalingsbalans van de Centrale Bank. Maar door het tekenen van de uitgebreide overeenkomst met het IMF zullen wij meer tijd krijgen en ook steun van de Wereldbank en de IDB. Het gaat om een bedrag van 750 miljoen Amerikaanse dollars uitgesmeerd over 3 jaren. Het is belangrijk dat men dit weet. Met dat geld kunnen wij projecten uitvoeren. Als internationale investeerders horen zullen zij zeggen; kong go. Want zij zullen zekerheden hebben.”

Op vragen van Dagblad Suriname ging het staatshoofd verder in op de kwestie. Hij stelde dat het IMF met de uitgebreide overeenkomst ook rapportages verwacht van Suriname. Maandelijkse, kwartaal- en jaarrapporten horen erbij. President Santokhi ging ook in op de Oppenheimer kwestie. Hij stelde dat Oppenheimer een broker is. “Het is een tussenpersoon. Dat betekent dat er ruim 100 mensen en instituten zijn die geld hebben gegeven aan Oppenheimer voor de lening aan Suriname. Nu hebben wij Lazard ingehuurd om te praten met die mensen, want de overeenkomst zegt dat we moeten betalen. Maar we konden niet betalen. Dat geld is er niet. Daarom praten wij met de mensen op een fatsoenlijke manier. Help ons om een regeling te sluiten dat wij later zullen betalen”, verduidelijkte de president. “Wo pai joe later. In het Herstelplan staat wanneer wij kunnen betalen. De regel zegt dat meer dan 75% daarmee eens moet zijn. Maar zij willen eerst de overeenkomst met IMF zien. Zij willen zekerheid als paimang. Dat na sanie, dat na situatie”, stelde president Santokhi.

Asad Mushtaq

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: