Minister Mathoera: ‘Bezoek hoogste militair Franse strijdkrachten hoogtepunt in samenwerking’

Volgens minister Krishna Mathoera van Defensie vindt het bezoek van de hoogste militaire leider binnen de Franse strijdkrachten in Frans-Guyana, generaal-majoor Xavier Buisson, een hoogtepunt in de samenwerking tussen de twee landen, maar vooral ook de jarenlange coöperatie op het gebied van defensie, zo schrijf het ministerie van Defensie donderdagavond 15 april in een persbericht.

Het doel van het bezoek was ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst en overleg over uitdagingen en mogelijkheden voor verdere versterking van de bestaande samenwerking tussen beide landen. Diverse veiligheidsvraagstukken zijn aan de orde gekomen. ‘We delen niet alleen een grens, maar ook cultuur, een samenleving, flora en fauna. Suriname onderschrijft bij deze samenwerking de waarden van democratie, goed bestuur, mensenrechten en rechtshandhaving.’

Suriname en Frans-Guyana hebben volgens de minister nagenoeg dezelfde uitdagingen, het illegale personen- en goederenverkeer, milieuvervuiling en vernietiging van flora en fauna veroorzaakt door activiteiten van scalians, transnationale georganiseerde misdaad en bescherming van natuurlijke hulpbronnen. 

Hoewel de uitdagingen heel groot zijn, zijn de landen vastbesloten en hebben zij grote wil om ordening, veiligheid en bescherming te brengen voor de beide gemeenschappen. De Covid-19-pandemie heeft de uitdagingen alleen groter gemaakt. En voor Suriname is daar nog bovenop de economische crisis, waardoor grote investeringen niet mogelijk zijn in het leger. En toch benadrukte minister Mathoera, dat gelet op de lange watergrenzen en het uitgestrekte binnenland, versterking van de marine, luchtmacht en landmacht noodzakelijk is. 

‘We kunnen informatie uitwisselen, de immigratie verbeteren, gezamenlijke militaire patrouilles uitvoeren, gezamenlijk trainen. Voorts is ook gesproken over logistieke ondersteuning.’

Het grensgebied is ongeveer 650 kilometer groot en bestaat uit zowel land (bos) en water. Voor dit jaar is voor de uitvoering van 26 projecten overeenstemming bereikt. Zo zullen twee piloten van de Surinaamse Luchtmacht in de gelegenheid worden gesteld om deel te nemen aan trainingen in het uitvoeren van bepaalde operaties bij illegale goudwinningsactiviteiten. 

Minister Mathoera is ook voorstander van de ‘Riverine Combat Course’ training voor de totale marine. Enkele weken geleden volgde een peloton  Surinaamse militairen al een training op de rivier, van hun Franse collega’s.

De militaire coöperatie tussen de twee landen dateert 1992 en was gebaseerd op professionaliteit, vertrouwen, vriendschap, wederzijds respect en wederzijds voordeel. Deze samenwerking is in de loop der jaren zich verder gaan versterken.  

Tijdens het beleefdheidsbezoek waren ook andere hoge Franse militaire delegatieleden en de Franse ambassadeur Antoine Joly aanwezig. 

Vooraf aan de ontmoeting met minister Mathoera werd een beleefdheidsbezoek gebracht aan de bevelhebber van het Nationaal Leger, kolonel Robert Kartodikromo, en krijgsmachtdeel commandanten. Daar vond de ondertekening plaats van de negende Reunion Regionale des Échanges Militaires (RREM). Dat is een document over de voortzetting van de bestaande militaire coöperatie tussen de twee legers voor het jaar 2021. De delegatie werd hierna door president Chandrikapersad Santokhi ontvangen op het presidentieel paleis en als laatste zorgde minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken voor een rondleiding bij de Kustwacht. De delegatie is ondertussen doorgereisd naar Guyana.

error: Kopiëren mag niet!