Hoge Franse militaire delegatie op bezoek bij president Santokhi

Een hoge Franse militaire delegatie die momenteel in Suriname op bezoek is, heeft haar opwachting gemaakt bij president Chandrikapersad Santokhi. De delegatie, onder leiding van generaal-majoor Xavier Buisson van de Franse strijdkrachten in Frans-Guyana, en brigadier-generaal Thomas Lorne uit Parijs, is deze week te gast bij het Surinaamse ministerie van Defensie.

Tijdens het bezoek aan het staatshoofd waren ook aanwezig Krishna Mathoera van Defensie, bevelhebber Robert Kartodikromo en regeringsadviseur Humphrey Tjin Liep Shie. Minister Mathoera zegt dat het bezoek van de Fransen de lange samenwerking markeert die Suriname met Frans-Guyana en Frankrijk heeft. Deze samenwerking bestaat onder meer uit gezamenlijke patrouilles op de Marowijnerivier, trainingen, informatie delen en ondersteuning met equipment uit Frans-Guyana en Frankrijk, zo meldt het ministerie van Defensie donderdag 15 april.

De samenwerking is ook heel belangrijk, omdat de buurlanden niet alleen een rivier delen als grens, maar ook de burgers hebben een frequent reisgedrag naar elkaar toe. Met de Fransen is c.q. wordt samengewerkt op het terrein van het weren van scalians, aanpakken van de illegaliteit en het beschermen van flora, fauna, elkaars natuurlijke hulpbronnen en territoriale wateren.

Voordat de delegatie op bezoek ging bij de president werd een overeenkomst getekend tussen generaal-majoor Xavier Buisson en bevelhebber Kartodikromo. Het betreft een technische samenwerking op operationeel niveau en deze zal verder uitgewerkt worden in concrete projecten en acties. Het ligt in de bedoeling dat vanuit beide partijen twee teams met elkaar gaan overleggen. Suriname kan projectvoorstellen indienen, die de Fransen bereid zijn te ondersteunen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: