C-47: “Vakbonden betrekken bij lockdown maatregelen”

Claudette Etnel, ondervoorzitter van C-47, is van mening dat de vakbonden betrokken zouden moeten worden bij de totstandkoming van de verscherpte Covid-19 maatregelen, gezien de belangen van werknemers en hun gezinsomstandigheden. Ze wijst ook op de Covid-protocollen die in acht moeten worden genomen. 

“De vakbeweging moet rekening houden met de werknemers die in shiftverband werken”, zegt Etnel. Hierbij moet ook vooraf bekend zijn welke maatregelen getroffen worden. “Er zitten werknemers in verschillende sectoren. De vakbeweging dient samen met de werkgever na te gaan, dat de protocollen voldoen aan de arbeidswetgeving en dat men ook kijkt naar de frustraties van de werknemers”, merkt Etnel op. 

“De vakbeweging wil ook haar bijdrage leveren aan het weer gezond maken van ons land en onze mensen.” Zij licht toe, dat er heel veel bij komt kijken op sociaal maatschappelijk gebied. “Er vinden ontslagen plaats, mensen moeten van huis uit werken, het hele levenspatroon verandert”, benadrukt Etnel verder. Vandaar dat zij voorstander is van een gezamenlijke oplossing. 

“Een lockdown elk weekend brengt ook heel veel stress met zich mee. De werknemer gebruikt het weekend om met zijn of haar gezin iets leuks en ontspannends te doen. Aan de andere kant moet de regering ook naar behoren presteren. Bescherm je volk niet alleen met vaccins maar let ook op het gevoel van veiligheid.”

Zij stelt verder, dat de grenzen nauwlettend in de gaten gehouden moeten worden en pleit voor een betere sociale controle. “De International Labour Organisation (ILO) zelf pleit voor een tripartite besluitvorming om Covid-19 te bestrijden. All hands on deck.”

Claudette Etnel spreekt tot slot de hoop uit dat de minister van Volksgezondheid, los van zijn medische achtergrond, ook rekening houdt met de andere aspecten die kunnen voortvloeien uit de maatregelen. 

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: