SLM Boeing 737 door schuldeiser aan de ketting gelegd in Miami, Florida

Inmiddels heeft Suriname een bedrag van US$ 650.000 gestort om het vliegtuig weer vrij te krijgen

De problemen voor de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij, SLM, lijken zich alleen maar op te stapelen. De Boeing 737 van de maatschappij is dinsdag 13 april op de luchthaven van Miami, Florida (VS), door de schuldeiser in beslag genomen, aan de ketting gelegd. 

Er zou inmiddels, zo zei minister Armand Achaibersing van Financiën & Planning dinsdag in De Nationale Assemblee, een bedrag van US$ 650.000 zijn gestort om het vliegtuig weer vrij te krijgen. Het toestel zou hierop weer zijn vrijgegeven.

De SLM meldt in een persbericht:

‘Zoals in eerdere bekendmakingen aangegeven is de SLM in het kader van herstructurering in gesprek, c.q. onderhandeling met verschillende actoren. Ook met de lessoren van de B737 vliegtuigen is de SLM in onderhandeling. Echter blijkt, dat tijdens de onderhandeling de lessor van de B737 ( PZ-TCT ) om administratieve redenen heeft besloten het vliegtuig in Miami tijdelijk aan de grond te houden. 

De SLM en de aandeelhouder zijn druk doende te zorgen voor een spoedige oplossing. De SLM doet al het mogelijke de nu gestrande passagiers zo snel als mogelijk terug te kunnen vervoeren naar Paramaribo en biedt haar welgemeende verontschuldiging aan voor het ontstane ongerief.’

Voor twee SLM-Boeings wordt maandelijks US$ 210.000 en US$ 239.000 betaald via ‘brokers’. Bij leasemaatschappij DAE Capital werd een Boeing 737-700, District of Saramacca, geleased, een voormalig Air China toestel dat op 16 april 2018 in Suriname arriveerde en eind mei 2018 operationeel werd. Op 23 december 2018 arriveerde een tweede Boeing 737-700, District of Brokopondo, een voormalig Aeroméxico vliegtuig en dat wordt geleased van Aircastle. 

De SLM zou vandaag de dag zo’n US$ 100 miljoen aan schulden hebben. Daarvan zou zo’n US$ 35-40.000 schuld zijn aan de Staat voor het niet afdragen van omzetbelasting. Volgens een ingewijde in de Surinaamse luchtvaart eerder dit jaar tegenover Dagblad Suriname heeft de SLM nooit omzetbelasting betaald.

Met het oog op alle uitstaande schulden, de kleine vloot en de lease van vliegtuigen bij andere luchtvaartmaatschappijen ziet de toekomst van de SLM er niet positief uit. ‘Ik vrees het ergste’, zei de bron. 

Het is overigens geen enkele SLM-directeur nog ooit gelukt de luchtvaartmaatschappij met ‘trusted wings’ uit haar rode cijfers te halen. De interne connectie met elkaar en met derden naar buiten voor diensten, was altijd met elkaar verweven. Mogelijk lukt het met de nieuwe directeur – Paul de Haan – wel, die heeft in ieder geval geen enkele verwevenheid met mensen en connecties, de zogenoemde ‘regelarij’. Wel moet hij starten in een naar het zich laat aanzien technisch ‘failliet’ bedrijf.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: