Denemarken stopt volledig met gebruik AstraZeneca-vaccin

Vaccineren met Janssen-vaccin voorlopig opgeschort

De wereld wordt de afgelopen dagen geconfronteerd met diverse landen die verschillend reageren op de vraag of wel of niet veilig gevaccineerd kan worden met het AstraZeneca-vaccin, dat ook in Suriname wordt gebruikt. In een aantal landen werd het gebruik van het AstraZeneca-vaccin opgeschort, nadat bekend werd dat mensen na vaccinatie bloedstolsels kregen en een paar mensen overleden zelfs. 

Maar, gerenommeerde gezondheidsorganisaties, zoals de World Health Organization, WHO, blijven prediken, dat de voordelen van het gebruik van het AstraZeneca-vaccin opwegen tegen de risico’s. Suriname volgt blindelings de adviezen van de WHO.

Denemarken stopt na een wekenlange prikpauze nu helemaal met het gebruik van het AstraZeneca-vaccin. Ook wordt het gebruik van het corona vaccin van het Leidse Janssen voorlopig opschort, zo berichtten Deense media woensdag 14 april.Er zijn zorgen ontstaan over mogelijke zeldzame bijwerkingen door die vaccins.

Denemarken besloot vorige maand al het gebruik van het AstraZeneca-vaccin stil te leggen. Het ging toen nog om een tijdelijke vaccinatiepauze. De autoriteiten zouden inmiddels hebben besloten dat ze niet meer verder willen met het middel, dat in verband is gebracht met een zeer zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes.

Inmiddels is ook discussie ontstaan over het Nederlandse Janssen-vaccin. De Verenigde Staten kondigden dinsdag een prikpauze aan. Meerdere mensen hadden last gekregen van dezelfde klachten met bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes die waren gelinkt aan het middel van AstraZeneca, dat op een vergelijkbare wijze is geproduceerd. Het gaat om 6 gevallen op bijna 7 miljoen vaccinaties met het Johnson & Johnson-vaccin in de VS.

Denemarken is het eerste land in Europa dat het gebruik van het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut volledig stopzet.

De meeste Europese landen legden na de berichten rond AstraZeneca een leeftijdsgrens op. 

Het stoppen met het gebruik van het AstraZeneca-vaccin betekent dat de vaccinatiecampagne in Denemarken minstens drie weken vertraging zal oplopen. De zowat 150.000 Denen die reeds een eerste prikje hebben gekregen van het middel, krijgen een tweede dosis van een andere producent aangeboden. 

Denemarken gebruikt verder de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: