Voorzitter SIV over Ramadan in Covid-19 situatie

De moslim gebroeders en zusters starten dinsdag 13 april met het vasten in de maand Ramadan.  Dr. Robert Bipat, voorzitter van de Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV) zegt aan Dagblad Suriname dat Ramadan voor de tweede maal valt in de Covid-19 situatie.  

“Ramadan moet je zien als een training, hoe wij ons voor de rest van het jaar moeten gedragen op religieus gebied. Dat gaat gepaard met onder andere het niet gebruiken van voedsel tussen zonsopgang en zonsondergang. Heel belangrijk ook is dat wij het aantal en frequentie van gebeden opvoeren in deze maand. Bijvoorbeeld het verrichten van  Isha (nachtgebed)  en de Taraweeh gebed. Dit moet na het ontvasten gebeuren en in groepsverband, aangezien het in Suriname rond de 20.00u tijd is kunnen wij met de lockdown niet naar de moskee om deze gebeden te doen. Vorig jaar hebben we getracht te stimuleren om in gezin- of familie verband thuis de gebeden te doen.  Je kunt het alleen doen, maar dan spreken we niet meer van een Taraweeh gebed, dan is het op een ander tijdstip, middernacht de tahajjoed-gebed. Het is dus eigenlijk heel belemmerd, maar dan haast ik meteen te zeggen dat, de instructie van onze heilige profeet steeds is geweest dat de gezondheid voor gaat. Eén bekende gezegde van Hem was, ‘als je wist dat er in een stad een besmettelijke ziekte is, dan moest je er niet naar toe gaan, en omgekeerd als je ergens bent waar er een besmettelijke ziekte aanwezig was, mocht je de plek niet verlaten’, dit is eigenlijk een soort van quarantaine om de mensen te beschermen. Nu kun je dit naar het micro niveau terugbrengen. We moeten ons wel onderwerpen aan het bevoegd gezag. Er is in organisatie verband gesproken met de regering om te kijken naar mogelijkheden, zonder dat er sprake zou zijn van een compromis wat betreft ons gezondheid”

Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV) onderhoud moskee

“Het is een uitdaging, eigenlijk zijn we veel in onze reserves gegaan. Ondanks het feit dat  Eid ul Adha en Eid ul-Fitr niet in de moskee is gevierd vorig jaar mag gezegd worden dat vele hun plichten zijn nagekomen en hun bijdrage hebben gestort. Als de gebouwen minder gebruikt worden is er relatief minder te betalen voor stroom en water. Het is een nieuw balans weten te vinden”

Varianten van de corona virus

Als medicus en voorzitter religieuze organisatie zegt Dr Bipat, “dat het een schokkend is, dat wij Corona in ons land hebben, maar met de komst van de varianten is gebleken dat wij niet geïsoleerd zijn van de wereld. Het verkeer van mensen kun je niet stoppen, we moeten ermee leren leven. In de moskee zelf hebben wij voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo vragen wij om mondmaskers op te zetten. De plekken waar het virus ons kan binnen dringen namelijk ons gezicht, hand etc. die reinigen wij alvorens het verrichten van een gebed. De moskee wordt schoon gehouden, het is ook niet gebleken dat er besmettingen zijn geweest tijdens diensten in de moskee. Helaas zijn er wel  mensen besmet geraakt op andere plekken en zijn er zeker vijf personen heengegaan als gevolg van Covid, dit heeft de mensen ook wakker geschud. Het is opmerkelijk dat men uiterst voorzichtig is”. Tot slot wenst Bipat aan de hele gemeenschap een Ramadan Mubarak namens de Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV).

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!