Regering komt binnenkort met sociaal vangnet

Ter ondersteuning van de allerzwaksten in de samenleving komt de regering binnenkort met een sociaal vangnet oftewel een sociaal ondersteuningsprogramma. Voor dit jaar wordt hiervoor een bedrag van ruim SRD 3,5 miljard beschikbaar gesteld.  Dit blijkt uit een gesprek dat Dagblad Suriname had met professor Martin Schalkwijk, coördinator van het Herstelplan 2020-2022.

Tegen de achtergrond van de verslechterde koopkracht bij de bevolking en te midden van een nog te bereiken overeenstemming met het IMF over het Herstelplan en daarmee de herschikking van de overheidsschulden, probeert de overheid ondertussen de allerzwaksten onder de samenleving tegemoet te komen met koopkracht ondersteunende maatregelen.

Schalkwijk zegt dat de overheid voor dit jaar SRD 6 miljard extra aan inkomsten zal binnenhalen. Dit bedrag gaat voor een belangrijk deel vrijwel direct terug naar de samenleving, waaronder ter financiering van het sociaal vangnet.

In het Herstelplan 2020-2022 staat: “Het treffen van maatregelen in de fiscale en monetaire sfeer om de economie recht te trekken, zal jammer genoeg veel huishoudens treffen. Het gaat weliswaar om tijdelijke pijn…..” en verder : “om die tijdelijke pijn op te vangen en er met name voor te zorgen dat de meest kwetsbare groepen, maar ook de gemiddelde burger, niet in een uitzichtloze situatie terechtkomen, is er – naast de bestaande sociale voorzieningen- een sociaal vangnet nodig”.

Bij de uitvoering van het sociaal vangnet zal zoveel als mogelijk gebruikgemaakt worden van de reeds bestaande infrastructuur aan sociale voorzieningen. “Bij het sociaal vangnet gaat het om additionele voorzieningen, waardoor het reeds bestaande net breder wordt gespannen”, zo staat in het Herstelplan.

SS

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: