Na AstraZeneca nu ook zeldzame vorm van trombose na vaccinatie met Janssen-vaccin

De Verenigde Staten stoppen tijdelijk met het gebruik van het Janssen-vaccin na zes meldingen van een zeldzame vorm van trombose. Dat gebeurt op advies van het CDC (Centers for Disease Control and Prevention, in het Nederlands Centrum voor ziektecontrole en Preventie). 

De ziekteverschijnselen die zijn gemeld doen sterk denken aan de zeldzame bijwerking van het AstraZeneca-vaccin.

De twee diensten doen onderzoek naar de zes trombosegevallen bij vrouwen tussen de 18 en 48 jaar. Een van de vrouwen is overleden, een ander ligt in een ziekenhuis. Bijna zeven miljoen Amerikanen zijn inmiddels ingeënt met het Janssen-vaccin, waarbij één prik volstaat voor immuniteit tegen het coronavirus.

De mogelijke bijwerking, waarvan het verband met het vaccin niet is aangetoond, is volgens de gezondheidsautoriteiten uiterst zeldzaam. Ze benadrukken. dat ze geen enkel risico willen nemen.

Totdat de onderzoeksresultaten bekend zijn, wordt een pauze ingelast. De federale overheid zal stoppen met het vaccineren met het Janssen-vaccin en de verwachting is dat staten en andere aanbieders van vaccins zullen volgen.

In Europa zijn enkele meldingen van tromboseklachten na het ontvangen van een Janssen-prik gemeld, maar ook daarvan moet nog worden vastgesteld of het daadwerkelijk om een bijwerking gaat.

Inmiddels heeft het farmaceutisch bedrijf Johnson & Johnson de uitrol van het Janssen-coronavaccin in Europa uit voorzorg uitgesteld vanwege mogelijke bloedproppen die kunnen ontstaan bij mensen die het vaccin krijgen toegediend. 

Het Janssen-vaccin biedt in tegenstelling tot andere vaccins al met één inenting genoeg bescherming tegen het coronavirus. ‘De veiligheid en het welzijn van de mensen die onze producten gebruiken zijn onze nummer één prioriteit’, meldt Johnson & Johnson, het Amerikaanse moederbedrijf van Janssen, in een verklaring. 

‘We zijn ons bewust van een extreem zeldzame aandoening van bloedproppen in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes bij een aantal mensen die ons coronavaccin toegediend kregen. We hebben het besluit genomen om proactief de uitrol van het vaccin in Europa uit te stellen.’

Inmiddels heeft het farmaceutisch bedrijf Johnson & Johnson de uitrol van het Janssen-coronavaccin in Europa uit voorzorg uitgesteld vanwege mogelijke bloedproppen die kunnen ontstaan bij mensen die het vaccin krijgen toegediend. 

Het Janssen-vaccin biedt in tegenstelling tot andere vaccins al met één inenting genoeg bescherming tegen het coronavirus. ‘De veiligheid en het welzijn van de mensen die onze producten gebruiken zijn onze nummer één prioriteit’, meldt Johnson & Johnson, het Amerikaanse moederbedrijf van Janssen, in een verklaring. 

‘We zijn ons bewust van een extreem zeldzame aandoening van bloedproppen in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes bij een aantal mensen die ons coronavaccin toegediend kregen. We hebben het besluit genomen om proactief de uitrol van het vaccin in Europa uit te stellen.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: