Handcrafter Sabajo traint Matta

“Je moet kwaliteit leveren”

Ovilia Herman Sabajo is al 12 jaren bezig met handcraft uit bestanddelen van de Mauritiuspalm. Afgelopen zaterdag hield zij een lezing hierover in het dorp Matta, waar zij al jaren woonachtig is. De uit Apoera, Section, afkomstige Sabajo wil vooral de vrouwen de kennis en kunde bijbrengen over deze specifieke vorm. “In het Arowaks heet de Mauritiuspalm Tishiry.” Vandaar ook de gelijkluidende FB-naam ‘Tishiry Handcraft’. Van het materiaal maakt Herman Sabajo hoeden, tassen en verschillende andere producten. Binnenkort verzorgt zij haar eerste training. Tijdens de infosessie leerden de belangstellenden wat zij aan materiaal hebben in hun dorp. “Ik kwam op jonge leeftijd naar Matta en had geen werk.” Al snel creëerdeHerman Sabajo haar eigen inkomsten. Want van haar oma had zij de techniek geleerd om een sieradenmandje te maken. Hierna begon zij haar eigen werk te ontwikkelen en zich verder zelf te verdiepen in het vak. De professionele handcrafter wil de bewustwording onder de inheemsen vergroten over wat zij kunnen maken met de materialen uit hun directe omgeving. De infosessie was gericht om de mensen te motiveren.

Verkoper

Eerst was Sabajo verkoper in de stad, maar nu verdient zij haar brood met haar vaardigheden in het craftswerk. “Je kan ervan leven”, laat ze weten. “Maar je moet kwaliteit leveren, en daarom geef ik binnenkort een training.” Behalve trainingen aan vrouwen, mikt Herman Sabajo nu al op de mannen in de toekomstige trainingssessies. “Want die moeten de vrouwen ondersteunen.”

“De Mauritiuspalm komt voor in Matta.” De palmsoort schittert ook in Powakka, Wit Santi en vele andere dorpen en langs de wegen, vertelt de handcrafter verder. Haar training brengt zij ook graag naar andere gemeenschappen als er voldoende belangstelling is. Op 29 april start de eerste training en zal een maand duren. Cursisten zullen dan leren om een sieradendoos, onderlegger en een voetmat te maken.

RB

error: Kopiëren mag niet!