Frankrijk biedt hulp aan St.Vincent en de Grenadines

De Franse ambassade in Paramaribo heeft dinsdag 13 april een persbericht uitgebracht waarin zij ingaat op de situatie op het Caribisch eiland St. Vincent en de Grenadines na de tot uitbarsting gekomen vulkaan La Soufrière en de Franse hulp voor de bewoners die op gang komt.

‘Op vrijdag 9 april 2021 om 8.41 uur explodeerde de vulkaan La Soufrière op het eiland St. Vincent en de Grenadines, waarbij bijzonder dikke rook- en aswolken vrijkwamen. Waarschijnlijk veroorzaakt dit een verslechtering van de luchtkwaliteit als gevolg van het vrijkomen van as en giftige gassen. De kwaliteit van leven en veiligheid kunnen ook worden aangetast.’

‘Wetenschappers schatten dat de vulkaanuitbarsting enkele dagen of zelfs weken kan duren. Frankrijk heeft zijn vertegenwoordigingen in het Caribisch gebied gemobiliseerd en is begonnen met het samenwerkings- en hulpverleningsproces.’

In het bericht wordt ook gemeld, dat woensdag een militair schip in de hoofdstad van het eiland met experts aankomt. Er zal technische assistentie worden verleend, gebaseerd op de lokale behoeften. Ook heeft het Franse Rode Kruis een eerste zending van 24m³ goederen en benodigdheden voorbereid waaronder voedselvoorraden, campingbedjes en diverse donaties van verschillende organisaties. Andere schepen zijn ook paraat om hulp te bieden. 

In het persbericht wordt verder melding gemaakt van een toegenomen samenwerking tussen (regionale) medische diensten. ‘En ze zijn zeer alert met betrekking tot de behoeften en mogelijkheden voor het uitbreiden van medische hulp en dienstverlening ondanks de Covid-19 pandemie.’

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: