DSB-directeur Coutinho: ‘We wachten hals over kop zaken te versoepelen’

Regering sprak in februari de wens uit dat iedereen moet kunnen beschikken over een bankrekening

Het ziet er niet naar uit dat binnen afzienbare tijd het voor mensen eenvoudiger zal worden om een bankrekening te kunnen openen. De directeur van De Surinaamsche Bank (DSB), Steven Coutinho, zegt in reactie tegen de redactie van Dagblad Suriname onder meer: ‘We wachten hals over kop zaken te versoepelen’. De mogelijkheid versoepelen voor mensen om een rekeningnummer te kunnen openen bij banken is niet iets dat zomaar van de ene op de andere dag kan. Naar aanleiding van klachten uit de samenleving over problemen die burgers ondervinden bij het openen van een bankrekening, had minister van Financiën en Planning Armand Achaibersing medio februari gesprekken gevoerd met leden van de Surinaamse bankiersvereniging, de vaste commissie van Financiën in De Nationale Assemblee en de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven.

Regering wil dat iedereen een bankrekeningnummer heeft

Tijdens het overleg werden mogelijkheden besproken om het financiële verkeer zo gauw mogelijk te normaliseren en ernaar te werken dat iedereen over een bankrekening kan beschikken. 70 procent van de volwassen bevolking heeft een bankrekening. Tijdens het overleg was iedereen het erover eens dat ook de overige 30 procent aangesloten moet worden. Maar dat blijkt dus gemakkelijker gezegd dan gedaan. Coutinho: ‘Wij zijn bezig met een grootschalige exercitie bij alle banken hoe wij AML/Compliance (Anti-Money Laundering) kunnen versterken en harmoniseren. Ik denk dat het prudent is dat we dus wachten met hals over kop zaken te ‘versoepelen’ totdat we meer weten welke risico’s we moeten afdekken en hoe.’

Wat is het risico?

Veel burgers vragen zich af welk risico er is wanneer iemand een rekening wil openen bij een bank, zodat bijvoorbeeld familie in Nederland eens om de zoveel maanden een klein bedrag in Euro’s kan overmaken om het leven van een familielid in Suriname te verlichten. Daar zitten toch geen risico’s aan voor een bank, zo wordt vanuit de samenleving geredeneerd. Bij die burgers is er geen sprake van witwassen en helemaal niet van stortingen in het kader van terroristische activiteiten. Toch ondervinden zij problemen bij het aanvragen van een bankrekeningnummer.

Coutinho: ‘Bewijs uw bron van inkomsten’

Coutinho daarentegen zegt dat ‘als de inkomsten van een klant onduidelijk zijn’, dan heeft bank ook het recht de relatie met die klant te beëindigen. “De challenge in Suriname is, bewijs uw bron van inkomsten. Dit zijn zaken die veel duidelijker naar voren moeten komen in het debat over rekeningen openen. We staan onvoldoende stil bij de consequenties van witwassen en de gevolgen voor onze correspondent relaties, de relaties dus van lokale Surinaamse banken met andere banken in de wereld. Zelfs bij het idee dat er malversaties plaatsvinden, kan een correspondent de relatie beëindigen. En dan riskeert Suriname het Midden-Amerikaanse Belize te worden: geen correspondentrelaties, geen overmakingen en heel veel ontevreden mensen die wederom naar de bank kijken voor een oplossing.’

Tot slot zegt de DSB-directeur: ‘Het maatschappelijk debat moet dieper gaan dan slechts, maak een bankrekening open voor eenieder. Het moet zijn, hoe waken we voor de integriteit van het financiële systeem?’ Maar, in landen als de VS en Trinidad & Tobago zou het wel mogelijk zijn om op een eenvoudige wijze een bankrekeningnummer te openen. Daar zou een potentiële nieuwe klant van een bank slechts nodig hebben een ID-bewijs en een bewijs van een elektriciteitsbedrijf, dat de nieuwe klant op zijn of haar opgegeven adres woont. Heel simpel dus. Burgers in Suriname weten dat en vragen zich dan ook af waarom banken in Suriname ‘zo moeilijk doen’. 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: