BiZa-directeur Eskak: ‘Op veler verzoek vrij voor vastende Moslim-ambtenaren’

Nasier Eskak, directeur van het ministerie van Binnenlandse Zaken, geeft desgevraagd tegenover Dagblad Suriname te kennen, dat het besluit om tijdens de vastenmaand Ramadan ambtenaren die vasten om 13.00 uur vrij te geven, is genomen gelet op de intensieve aard van het vasten bij de Moslims. 

Dit besluit is genomen in navolging van de ministeriële beschikking die is geslagen over het vrijdagse gebed. ‘De moslimambtenaren worden in de gelegenheid gesteld om deel te nemen aan de dienst tussen 13.00 en 14.00 uur’, stelt Eskak. Er zijn vele verzoeken gekomen, waarbij gevraagd werd om vrij te krijgen tijdens het vasten. Hierop is na overleg met president Chandrikapersad Santokhi het besluit genomen door minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken om medewerking te verlenen, opdat de mensen die vasten hun geloofsverplichtingen kunnen verrichten. Dit verzoek geldt indien de dienst het toelaat. 

Eskak stelt, dat Suriname 4e wereldwijd staat op gebied van grootste religieuze diversiteit. Voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied staat Suriname op nummer 1. ‘Dat kun je zetten onder sociaal kapitaal van ons land’, meent de BiZa-directeur. 

De aard van de maand Ramadan is één van intensieve manier van aanbidding. Desgevraagd over vrijgeven aan gelovigen van andere religies stelt Eskak: ‘De manier van vasten is verschillend bij alle religies. In de Islam begint het vasten vanaf zonsopgang tot zonsondergang. Er mag niet gegeten en gedronken worden. Dat is héél intensief. Maar, als er verzoeken komen van welke andere demonisaties dan ook, die de intensiteit kunnen bewijzen, zal het advies niet negatief zijn, concludeert Eskak.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: