Verdiende ‘vakantie’ minister Ramadhin op ongelukkig moment

‘Hierbij maakt het ministerie van Volksgezondheid bekend, dat minister Amar Ramadhin van 10 tot 20 april vanwege privé verplichtingen afwezig zal zijn. De minister is, na overleg met het staatshoofd, in deze periode voor privé plichtplegingen rakende zijn professie in het buitenland. Op deze reis, die de minister overigens volledig op eigen kosten onderneemt, zal hij vergezeld zijn door zijn gezin. De waarneming zal gedurende deze periode in handen liggen van de minister van Defensie, Krishna Mathoera.’

Gelaatsuitdrukking sprak ook boekdelen

Dit is de tekst van een bekendmaking zaterdagochtend 10 april van het ministerie van Volksgezondheid, waarin in simpel Nederlands feitelijk wordt gesteld, dat Ramadhin 10 dagen met vakantie is met zijn gezin. De familie Ramadhin zou zijn vertrokken naar Miami, Florida (VS). Natuurlijk, de man heeft het de afgelopen maanden zeer druk gehad met alles wat speelt rond de wereldwijde Covid-19 pandemie. Bijna dagelijks was hij in het nieuws. Bijna dagelijks wordt hij onder vuur genomen door de media met allerlei vragen, van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat. Ramadhin heeft dan ook een vakantie verdiend. Hij was er aan toe. Zijn gelaatsuitdrukking sprak ook boekdelen.

Communicatie-chaos avond voor aanvang afwezigheid minister

Maar, het moment van zijn vakantie – de bekendmaking ervan – is op zijn zachtst gezegd toch wel enigszins ongelukkig. Immers, de avond ervoor werd het land geconfronteerd met een haperende communicatie vanuit de gezondheidsautoriteiten over nieuwe Covid-maatregelen. De samenleving moest via een nieuwswebsite om 20.23 uur vernemen dat er twee total lockdown-weekenden zouden komen, ingaande zaterdagavond 10 april. Iedereen kon echter op zijn of haar tien vingers natellen, dat een aankondiging vrijdagavond, zo kort tevoren, zou leiden tot een storm van kritiek uit de maatschappij. Vervolgens kwam een andere nieuwswebsite om 22.18 uur met deze mededeling van Ramadhin: ‘Weliswaar zijn de cijfers vandaag laag, maar het besluit is genomen op basis van de ontwikkelingen de afgelopen dagen.’ Uiteindelijk verstuurde het ministerie van Volksgezondheid rond 22.30 uur vrijdagavond een persbericht waarin werd bekendgemaakt welke nieuwe, aangepaste, Covid-maatregelen gelden van 10-21 april en dat er in het weekend van 10 en 11 april toch geen total lockdown is. Maar, inmiddels was het land al in rep en roer geraakt.

Een storm van verontwaardiging en kritiek brak vervolgens los, vooral op social media vloog de kritiek je om de oren, en terecht. De communicatie vanuit Volksgezondheid verdiende immers geen schoonheidsprijs. Daarenboven werd aangekondigd dat de scholen nog gesloten blijven.

Kortom, minister Ramadhin had vrijdagavond kennelijk de controle verloren over zijn eigen communicatie naar de samenleving, door zeer belangrijke mededelingen eerst te laten doorschemeren via een paar nieuwswebsites in plaats van eerst uit te komen met een persbericht of persconferentie. Het lijkt een voorbode te zijn geweest voor zijn vakantie.

Minister afwezig terwijl er vrees is voor derde golf….

Dat de volgende ochtend dan bekend wordt gemaakt, dat de minister tien dagen op vakantie gaat, dat kan dus geen toeval zijn. Zoals eerder gesteld, natuurlijk, de Covid-minister verdient een welverdiende vakantie, rust, met zijn gezin, ver van het thuisfront. Maar, gelet op zijn eerdere woorden – dat hij bezorgd is en dat de Covid-situatie zorgwekkend is, er vrees is voor een derde golf en dat er in het land drie buitenlandse Covid-varianten rondspoken -, had het voor de hand gelegen, dat het staatshoofd Ramadhin geen toestemming had verleend voor de welverdiende vakantie. Immers, hoe kan de bewindsman het land verlaten, terwijl de Covid-situatie door hemzelf kort tevoren nog werd omschreven als zorgwekkend, ernstig en dat zelfs de gevreesde derde golf op de loer ligt…? Gezegd moet ook worden, dat de doorsnee burger zijn vakantie ruim van tevoren plant. Mogelijk was de huidige afwezigheid van Ramadhin ook al enige tijd opgenomen en met rood omcirkeld in zijn agenda.

Solidariteitsbeginsel…..

Minister Ramadhin had juist solidariteit moeten betonen met het volk, dat nu weer gedwongen gebukt moet gaan onder de zoveelste aangescherpte maatregelen en waarschijnlijk een total lockdown weekend. Het volk dat weer in haar vrijheid beknot wordt. Het volk, dat nu weet, dat de Covid-minister vakantie aan het vieren is, ‘rakende zijn professie’…. ‘Rakende zijn professie’, dat is voor velerlei uitleg vatbaar. De minister van Volksgezondheid is nu gewoon aan het uitrusten ofwel genieten van een welverdiende vakantie en wat afstand aan het nemen van zijn professie, de hectiek rond de Covid-pandemie en de Covid-vaccins, anders vertrek je niet met je gezin naar zonnig Florida. 

Overigens, in oktober vorig jaar hielden de Nederlandse koning Willem-Alexander en zijn vrouw Maxima wel rekening met het volk, nadat zij op weg waren gegaan voor een vakantie in Griekenland. Hun vertrek leidde tot de nodige commotie, gelet op de Covid-situatie toen in Nederland. In een gefilmde verklaring bood het echtpaar excuses aan. ‘Met spijt in het hart richt ik mij tot u. Onze reis naar Griekenland heeft bij heel veel Nederlanders hevige reacties opgeroepen. Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben. Ook al paste de reis binnen de voorschriften, het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving’. Volgens Willem-Alexander hadden hij en Máxima het besluit om terug te keren zelf genomen. ‘Vanuit het besef dat we niet hadden moeten gaan.’ Dat besef is niet aanwezig bij minister Ramadhin.

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: