Ministers en hulpdiensten werken aan crisisplan voor door wateroverlast getroffen delen binnenland

Door de aanhoudende regens de afgelopen dagen is er wateroverlast ontstaan in delen van het binnenland. Uit voorlopige informatie blijkt dat enkele dorpen blank staan met alle ongemakken voor de plaatselijke bewoners. De regering heeft nota genomen van deze ontwikkeling en heeft met alle relevante diensten zoals het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) maatregelen getroffen, zo meldt de Communicatie Dienst Suriname zondagavond 11 april.

Momenteel worden alle gebieden die mogelijk getroffen zijn door de watersnood en eventuele schade hebben opgelopen in kaart gebracht. Hierdoor kan de hulpverlening op effectieve wijze worden uitgevoerd. 

Op instructie van president Chandrikapersad Santokhi zijn de betrokken ministers en hulpdiensten druk bezig een crisisplan uit te werken dat erin moet resulteren dat de bewoners de nodige hulp kunnen krijgen.

Dorpen in het binnenland worden praktisch ieder jaar wel een keer geconfronteerd met wateroverlast na hevige regenval. Wie herinnert zich niet de grote watersnood in mei 2006 rond de Surinamerivier bij onder andere Pokigron, dat het zwaarst werd getroffen. Ook de Tapanahoni-, Lawa- en Marowijnerivier traden buiten hun oevers. Zeker 175 dorpen waren getroffen en 70 dorpen stonden voor het grootste deel onder water. In Nederland werden door de diaspora spontaan allelei acties georganiseerd om de getroffen dorpen te helpen met geld en goederen.

Veel dorpen zijn gesitueerd aan de oevers van rivieren, met alle risico’s vandien. De autoriteiten zijn zich dat bewust, maar desondanks is de afgelopen jaren nooit een plan ontwikkeld om de dorpen structureel te beschermen of eventueel te verplaatsen naar hoger gelegen gebieden. Een kant en klaar plan om meteen te hulp te schieten bij wateroverlast is er ook niet.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: