St.Vincent onder as – ‘We zitten in het donker’

Het Caribisch eiland St. Vincent wordt getroffen door een uitbarsting van de vulkaan La Soufrière. Ook zaterdag 10 april was een grote explosie uit de krater te horen. 

Een eilandbewoner vertelt aan Dagblad Suriname: ‘This one is really bad.’ ‘Het lijkt op een nachtmerrie.’ Het eiland is totaal bedekt onder as. De mensen die volgens de autoriteiten in de veilige zone zaten voor de uitbarsting, blijken nergens heen te kunnen. 

Het eiland zal zonder stroom komen te zitten, een bewuste maatregel van de overheid. ‘Maar, we zitten al in het donker vanwege de aslaag.’ Ook auto’s zitten onder as. 

Een cruiseschip bestemd om mensen te evacueren zou volgens de laatste berichten ook nog niet in actie kunnen komen vanwege de pakken aslagen die het eiland als sneeuw verstikkend overnemen. 

Met het Coronavirus tegen deze achtergrond is deze situatie een compleet drama voor de bewoners van St. Vincent.

De vulkaan barstte vrijdagochtend voor het eerst sinds 1979 uit. La Soufrière spuwde as en donkere rook ruim 6 kilometer hoog de lucht in. Ook bij het internationale vliegveld, op zo’n 20 kilometer van de vulkaan gelegen, belandde as. Buurland Barbados zou ook rekening houden met een asregen.

Er zijn vrijdag de hele dag uitbarstingen geregistreerd. Volgens het onderzoekscentrum, dat zich bezighoudt met vulkanische activiteit op het eiland, kunnen de bevingen nog weken of maanden aanhouden. 

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: