SBB krijgt 3 nieuwe directeuren

Naast Stanley Betterson (algemeen directeur), krijgt de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) drie nieuwe directeuren. Dat verneemt Dagblad Suriname van haar politieke bronnen. Naar verluidt zou het proces tot de aanstelling en benoeming niet op de juiste wijze zijn geschied, aangezien de raad van commissarissen zulke voordrachten zou moeten goedkeuren. De wenkbrauwen worden gefronst bij het benoemingsbeleid bij de SBB. Begin maart werd nog in een ontmoeting tussen Betterson en president Chandrikapersad Santokhi aangehaald dat er een reorganisatie moet plaatsvinden, waarbij het aantal directeuren en hun functionaliteit onder de loep moeten worden genomen. Hierover moet de SBB-leiding in mei rapporteren aan het staatshoofd. De SBB kent 5 directoraten, namelijk: Bosbeheer, Onderzoek en Ontwikkeling, Facilitaire diensten, Bosbouw Economische Diensten en het directoraat Financiële- en Personeelszaken. Daarnaast is er ook het onderdirectoraat Juridische Zaken. Algemeen directeur Betterson, die begin januari is aangesteld, was na herhaaldelijk bellen niet bereikbaar voor een reactie. Op 6 maart zei Betterson nog tegenover Dagblad Suriname dat de top vooralsnog wordt gereorganiseerd.

Staat loopt al jaren miljoenen aan inkomsten mis

De Staat loopt al jaren inkomsten mis door het slecht beleid, dat gevoerd wordt binnen de SBB. Het resultaat is dat verschillende directeuren bij het staatsbedrijf zijn vervangen, terwijl zij torenhoge bedragen hebben getoucheerd. Van corruptie, verspilling, wanbetaling, negeren van statuten tot mismanagement, de SBB is in de afgelopen 10 jaren in verschillende zaken betrokken geweest. Recent is ook bekendgemaakt dat er bij de export van rondhout veel mis gaat. De jaarverslagen van de SBB tonen aan dat er op jaarbasis US$ 130 miljoen aan inkomsten verdwijnt. President Santokhi wil hierin een verandering zien. Betterson zei op 6 maart aan Dagblad Suriname dat het vraagstuk over het mislopen van de inkomsten bij de houtexport ligt bij de douane, het ministerie van EZ, SBB en de controleurs. Het probleem zit volgens hem bij onderfacturering van soorten hout. Voorts gebeurt het dat bij het laden van containers de instanties niet erbij worden betrokken. “Voor wat betreft de onderfacturering, er zijn verschillende classificeringen voor hout en bij de facturering betaalt men de exportrechten afhankelijk van de soort houtklasse. Wat er soms gebeurt, is dat men een duurder soort hout van kwaliteit A tot B maakt, waardoor men minder betaalt. En als er niemand van de SBB daar is om te zien wat voor soort hout het is of als die persoon van SBB meewerkt, dan wordt de Staat daarmee benadeeld”, aldus Betterson.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: