DNA-lid Wang: ‘Helaas is niet iedereen nog gevaccineerd’

In gesprek met de redactie van Dagblad Suriname heeft ook het VHP-assembleelid Chuanrui Wang uitgebreid gereageerd op de gang van zaken op de nationale ‘Phagwa’ vrije dag en de wijze waarop honderden mensen, vooral jongeren, daar misbruik van hebben gemaakt door te gaan feesten in en rond de Palmentuin, Waka Pasi en de Waterkant. Alle covid-maatregelen en het verbod om te feesten, werden genegeerd. Mondkapjes waren nauwelijks te zien en ook de 1.5 meter afstand houden werd niet in acht genomen.

Wang: ‘Natuurlijk keur ik het als parlementariër af dat er massaal is gefeest op Phagwa, ondanks dat de regering gevraagd had om het in besloten kring te vieren. We hebben gemerkt dat de regering de covid-19 situatie al enige tijd onder controle heeft en dat hebben we gemerkt aan het aantal besmettingen per dag. Ik betreur het dat men hiermee meteen in de hoerastemming is gegaan. Helaas beseffen mensen niet dat niet eenieder is gevaccineerd. Een besmet geval is een te veel.  We moeten niet uit het oog verliezen dat nieuwe coronavarianten iedere keer opduiken en we daarom juist alert moeten zijn.’

‘Het leek meer op een protest’

Het assembleelid zegt dat ‘als we de situatie goed analyseren, merken dat het meer lijkt op een protest, want het waren voornamelijk jongeren die zo aan het feesten waren en nota bene droegen ze geen mondkapje’. ‘Het dragen van een mond- en neusbedekking is nog steeds vereist. Als we goed naar de diverse beelden kijken, die vooral op social media zijn verschenen, merken we dat de politie de mensen op een nette manier verzocht om Waka Pasi te verlaten, echter zag je dat de mensen in discussie gingen met de politie. Er was sprake van burgerlijke ongehoorzaamheid.’

‘De politie moet voortaan wel beter inspelen op eventuele chaotische situaties’

‘Als parlementariër was ik diezelfde avond ook langsgereden en heb gezien hoe de politie het verkeer probeerde te coördineren. De politie heeft die avond geen boetes opgelegd en ik ben ook de mening toegedaan dat de politie voortaan wel beter moet inspelen op eventuele chaotisch situaties als deze. En nee, er moet niet hardhandig worden opgetreden, maar de maatregelen moeten nageleefd worden en dat betekent dat boetes voor het zich niet houden aan de covid-maatregelen geïnd hadden kunnen worden voor burgerlijke ongehoorzaamheid. De politie is daartoe bevoegd. De staat verdient er eveneens wat aan.’

‘Houdt publieke plekken gesloten op nationale vrije dagen’

Wang stelt te begrijpen dat de regering niet te veel beperkingen wil hebben voor de gemeenschap. ‘Maar met dit gedrag dwing je de regering om stappen te ondernemen. Dit is eveneens oneerlijk tegenover de groep, die zich wel houdt aan de regels. Ik ben eveneens voorstander van het gesloten houden van deze publieke plekken op nationale vrije dagen. Echter benadruk ik dat iedere burger een eigen verantwoordelijkheid heeft naar elkaar toe. Corona heeft al meer dan een jaar geleden zijn intrede gedaan in Suriname en men weet nu wel hoe het in elkaar zit. Fu go regeri so, breng je de gezondheid van anderen in gevaar. Wie kan mij garanderen dat iemand die covid-19 besmet is, niet daartussen was in de menigte?’

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: