De vlek (Deel 4)

Mevrouw Twie Tjoa (gewezen directeur van Arbeid in Suriname) is in de laatste week van maart jongstleden in Nederland onderscheiden met de Gouden Vioolspeld 2021. Tjoa heeft een opmerkelijke staat van dienst in Suriname.

Rolmodel

In 1985 werd de Stichting Sophie Redmond Onderscheiding in het leven geroepen. De Gouden Vioolspeld is sinds 2013 een jaarlijkse onderscheiding van Stichting Between de Lines, die wordt toegekend aan een vrouw, een rolmodel, die in de geest van feminist Sophie Redmond, zich inzet om Suriname te verheffen. De Dokter Sophie Redmondlezing, tijdens welke de onderscheiding wordt overhandigd, vond dit jaar online plaats. In 2020 ging het vanwege de covid-19 pandemie niet door.

Ons Suriname

De gewaarde mevrouw Twie Tjoa is in Nederland betrokken bij het werk van Vereniging Ons Suriname, Stichting Zami, Stichting Vrouwen Alliantie, FNV Vrouwenbond, Stichting Fos’ten, Stichting Dian, het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten, het Hugo Olijfveldhuis, Focus Cultura en Mil Colores.

Tjoa maakt zich op het moment in Nederland verdienstelijk. Zij is eerder door de gemeente Amsterdam in 2018 de Andreas Penning toegekend. Het jaar daarop werd zij gehuldigd met een koninklijke onderscheiding. Zij is nauw betrokken bij het werk van Vereniging Ons Suriname.

Verzuchtingen

Verondersteld wordt dat de strijders Sophie Redmond en Twie Tjoa niet gelukkig (zouden) zijn met de toestand waaronder Suriname gebukt gaat. Wat zou er bij het zien gaan van de armoede en verval in Suriname omgaan bij Redmond? Zij heeft gedurende de vorige eeuw ingezet om Suriname uit het slob te halen. Gewezen directeur Tjoa van Arbeid zal zich vanwege de huidige werkloosheid en de daarmee samenhangende consequenties, ongetwijfeld verzuchten.

 Samen met de Hakrinbank

 De Hakrinbank heeft zich gedurende 85 jaar als ‘solide en betrouwbaar’ voorgesteld. De bank wordt smalend besproken: “Het heeft de bedoeling een bijdrage te leveren aan de financiële, maatschappelijke en sociale vorming van Suriname. De ontwikkeling van de bank is door politieke, economische en andere bokkesprongen niet echt geworden zoals voorgespiegeld, wat ervan verwacht werd.”

Pijnbank

 “Het hoofdkantoor aan de Dr. Sophie Redmondstraat heeft een opknapbeurt ondergaan. Dit, terwijl mijn huis op instorten staat. Ik vraag mij af of het de moeite waard is om bij de bank aan te kloppen voor de restauratie van mijn huis, want ik wil niet op de pijnbank gelegd worden met hun strenge voorwaarden, onderpanden, hoge rente, verdoezeling in kleine letters en machtspositie.”

Nieuwe criteria voor US-opname

“Ingaande 22 maart 2021 gelden er weer nieuwe criteria voor contante USD-opname. De maximale toegestane opname per klant bedraagt USD 1000 per maand. Om aan mijn geld te komen, moet ik eerst mailen naar de bank. Waarna een bevestigingsmail wordt toegestuurd met de datum waarop er gelicht kan worden.”

Wit- of wegwassen

“Tot mijn spijt heb ik een paar luttele dollars op de bank, waaraan ik niet aan kan komen op het moment en in de mate waarin ik het nodig heb. De vlekken in het bankwezen die in de loop van de tijd zijn ontstaan, laten zich moeilijk wit- of wegwassen.”

Rommelmarkt

“Hosselaars op de Stoep van de Hakrinbank vormen een evenbeeld van een rommelmarkt in het getto. Populistisch- gedoogbeleid, de onmacht van de bestuurders van het land om orde op zaken te stellen, trekken de Hakrinbank de Dr. Sophie Redmondstraat en Suriname verder naar beneden.”

Vlag op een modderschuit

“De Hakinbrank is onlangs aan de binnen en de buitenkant opgeknapt. Het trottoir en de parkeergelegenheid zijn ongemoeid gelaten. De bank staat als een vlag op een modderschuit.”

HD

error: Kopiëren mag niet!