Voor Phagwa bij Waka Pasi was geen vergunning afgegeven

Tsang: ‘Het had gemakkelijk voorkomen kunnen worden’

De beelden op social media zijn afgelopen dagen veel gedeeld: beelden van feestvierende mensen, die op de nationale vrije ‘Phagwa’ uit hun dak wilden gaan in de Palmentuin en rond de Waka Pasi naast de Palmentuin. Maar die beelden toonden ook de machteloosheid van een handjevol agenten. Agenten die feestgangers slechts vriendelijk verzochten om de Palmentuin en omgeving te verlaten.

‘Geen vergunning aangevraagd voor feest door niemand’

Volgens districtscommissaris Ricardo Bhola van Paramaribo Noord-Oost was er voor het feest bij Waka Pasi ‘door geen enkele organisatie een vergunning aangevraagd, dus ook niks afgegeven’. ‘Bovendien is het houden van feesten nog steeds verboden.’ 

‘Selectief’ optreden politie…

Het politieoptreden, maar ook het gedrag van de honderden, vooral jonge, feestgangers, heeft geleid tot zeer vele negatieve reacties op social media en tot vragen dinsdagmiddag van assembleeleden tijdens een openbare vergadering. Overigens, er zijn ook veel kritische geluiden te horen over het ‘selectief’ optreden van de politie. Immers, bij allerlei kleine huisfeestjes blijkt de politie soms snel in actie te komen om een einde aan de feestjes te maken, maar bij een wat grotere groep feestvierders op Phagwadag bleef dat stringente optreden echter achterwege.

Minister Amoksi in parlement: ‘Politie had verwacht dat mensen gehoor zouden geven aan waarschuwing Volksgezondheid’

De reactie van minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie in het parlement op de kritische vragen van assembleeleden was dat het optreden van de politie ‘geen schoonheidsprijs’ verdiende. Verder zei hij, toch wel wat naïef, dat de politie verwacht had dat mensen gehoor zouden geven aan de waarschuwing van de gezondheidsautoriteiten om Phagwa thuis in besloten kring te vieren en zich te houden aan de covid-19 maatregelen. ‘Men heeft ons verrast en in de steek gelaten.’

Maar had de bewindsman niet beter moeten weten, gelet op de vele huisfeesten, die ondanks een verbod toch worden gehouden, gelet op de feestdagen rond de Kerst vorig jaar en de jaarwisseling. Hadden Amoksi en het Korps Politie Suriname niet voorbereid moeten zijn op weer overtreding van de covid-maatregelen, dat mensen er nu eenmaal graag even uit gaan, zich ontspannen, feest vieren en daarvoor nu kans zagen met de nationale vrije Phagwa-dag? Beiden hebben steken laten vallen en de vele beelden en foto’s staven dat.

De politie zou in eerste instantie niet eens zijn gesignaleerd in en rond de Palmentuin. Pas later kwamen agenten om iedereen met veel moeite uit de Palmentuin en van Waka Pasi te verwijderen. Maar dat was dweilen met de kraan open, omdat de feestvierders vervolgens richting het Onafhankelijkheidsplein en de Waterkant trokken om daar verder te feesten en het gewone verkeer te hinderen. Boetes werden niet uitgedeeld, niemand werd opgepakt, terwijl alle standaard covid-maatregelen, die al sinds maart vorig jaar bekend zijn, werden genegeerd.

Het ministerie van Volksgezondheid had daags voor Phagwa nog gewaarschuwd om Phagwa gewoon thuis in klein verband te vieren en grote feesten achterwege te laten. Maar de waarschuwing bleek aan dovemans oren te zijn gericht. Veel mensen bleken lak te hebben aan de waarschuwende woorden van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid en gingen toch massaal richting de Palmentuin, Waka Pasi en de Waterkant. Het onverantwoordelijk gedrag van de feestvierders kan de lont zijn geweest voor een derde covid-golf en daar had het ministerie van Volksgezondheid voor gewaarschuwd.

‘Covid-19 gaat niet voor een dag even slapen’

VHP-assembleelid Harriet Ramdien zegt in een reactie aan de redactie van Dagblad Suriname: ‘Inderdaad is de situatie van die dag af te keuren. Vooral waar er uit verschillende hoeken, zowel vanuit de regering als zorginstellingen, steeds opgeroepen wordt om zoveel mogelijk rekening te houden met de covid-19-maatregelen om geen derde golf te krijgen. Het is gewoon laksheid van personen, die alles aan hun laars lappen en door hun nonchalante houding de totale gemeenschap in gevaar brengen. Mensen in de frontlinie zetten hun leven op spel om de strijd tegen covid-19 aan te binden en anderen nemen het nonchalant op.

Social media is niet meer weg te denken en de beelden spreken voor zichzelf. Nationaal en internationaal heeft men gevolgd hoe mensen zich hier op Phagwadag hebben gedragen. Covid-19 was op Phagwadag niet even voor een dag gaan slapen en dat jij dan die dag alle maatregelen in een zak kon stoppen en doen wat je wilde.’

‘Men moet gewoon boetes uitdelen’

Volgens Ramdien hangt het voorkomen van een derde golf af van ons allen als totale gemeenschap. ‘Ons gedrag en verantwoordelijkheid als individu en gemeenschap bepaalt welke richting wij opgaan. Er is veel energie en geld gestopt om covid-19 onder controle te krijgen, dan mag het nooit zo zijn dat door koppig, onwillig en onverstandig gedrag van derden wij de totale gemeenschap in gevaar brengen. Men moet gewoon boetes uitdelen, waardoor men dan pas gaat beseffen hoe verkeerd men bezig was.’

Voer de controle vanuit het KPS op hoogtijdagen op’

‘Op deze hoogtijdagen zou ik adviseren om de controle vanuit het Korps Politie Suriname (KPS) op te voeren, de tijd van de lockdown (avondklok) aan te passen en eventueel plaatsen waar je grote groepen mensen krijgt op die dag te sluiten. Het gaat niet erom iemand te pesten of tekort te doen, maar gewoon om die personen en de totale gemeenschap te beschermen tegen een derde golf. Er is genoeg informatie en bekendheid met betrekking tot de maatregelen en gevolgen van covid-19. Het is geen nieuwigheid voor niemand. Daarom wordt het deze feestgangers zeer kwalijk genomen dat ze dit onverstandig gedrag getoond hebben. Van hieruit doe ik een beroep op eenieder om zijn eigen verantwoordelijkheid op te pakken en mee te helpen om een derde golf te vermijden. Eén covid-19 dode is nog altijd één te veel. Samen en met elkaar door ons gedrag alleen kunnen wij strijden tegen covid-19. Be safe.’

Assembleelid Tsang (NDP) legt schuld bij regering, die herhaaldelijk niet het goede voorbeeld geeft wat betreft covid-maatregelen

Assemblee-collega van de NDP Stephen Tsang zegt in een reactie: ‘Wanneer de regering herhaaldelijk zelf niet het goede voorbeeld wil geven voor wat betreft de eigen covid-maatregelen, wat had ze anders verwacht van de samenleving? Ik ben van mening dat er niet voldoende is geanticipeerd. Het gebeuren had gemakkelijk voorkomen kunnen worden. Er was onvoldoende voorlichting en er waren duidelijk ook geen maatregelen getroffen om de drukte te voorkomen.’

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie was – vooralsnog – niet bereikbaar voor een reactie op de gang van zaken op Phagwadag. 

PK

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: