Recente Covid-cijfers Frans-Guyana waarschuwing voor Suriname

In Frans-Guyana werden afgelopen dinsdag 210 nieuwe Covid-19 positief geteste personen geregistreerd, waarvan 160 alleen al in Cayenne en 4 doden in de afgelopen week, aldus lokale media in Frans-Guyana. Deze hoge cijfers zijn veroorzaakt door de Braziliaanse P1, P2 – en de Britse variant van het Coronavirus die vele malen besmettelijker en dodelijker is.

Er zijn zes nieuwe clusters geconstateerd. De besmettingen lijken te hebben plaatsgevonden tijdens privé-evenementen, waarbij de Covid-maatregelen niet in acht werden genomen.

Cayenne Island overschreed de afgelopen week de incidentie van 100 per 100.000 inwoners, met een positiviteit van 11%. 11 Covid-19- ziekenhuisopnames waren er in de week van 22-28 maart in vergelijking met 5 de week ervoor, en de snelle toename van het aantal gevallen gaat door. De stad Kourou wordt beïnvloed door dezelfde dynamiek van snelle epidemieën.

De varianten vertegenwoordigen nu meer dan 70% van de positieve monsters die in Frans-Guyana zijn gescreend. Volgens de gegevens die momenteel beschikbaar zijn in de wetenschappelijke literatuur, zou de Braziliaanse variant ongeveer 40% besmettelijker zijn in vergelijking met de historische stam, en zou deze een hogere virulentie kunnen hebben (meer bij jongere patiënten en meer behoefte aan intensieve zorg).

De kans is niet ondenkbaar, dat die varianten ook in Suriname zullen voorkomen, want mensen gaan elke dag op en neer tussen Suriname en het Franse gebiedsdeel.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: