PAHO voert Covid-19 toezicht en vaccininkoop op om stijgende infecties te bestrijden

We zien ook te veel voorbeelden van vaccin-nationalisme, wat de wereldwijde beschikbaarheid verder beperkt’

Carissa F. Etienne, directeur van de Pan-American Health Organization (PAHO), stelt dat de PAHO het virustoezicht, de aanschaf van vaccins en de levering van apparatuur heeft verhoogd om landen in Noord- en Zuid-Amerika te helpen bij het bestrijden van de Covid-19-pandemie. 

‘Alle landen moeten zeer alert zijn: bij deze pandemie leidt laksheid tot meer gevallen’, zei Etienne donderdag tijdens haar wekelijkse persconferentie. ‘We dringen er bij onze lidstaten op aan het toezicht te versterken en actie te ondernemen bij het eerste teken dat het aantal gevallen toeneemt. Wacht niet tot je overweldigd bent. De risico’s voor uw mensen en gezondheidssystemen zijn te hoog.

Met een hoopvol teken: bijna al onze lidstaten rollen vaccins uit.’

In de afgelopen 30 dagen hebben meer dan 2,5 miljoen vaccindoses, verkregen via COVAX, 17 landen bereikt dankzij een inspanning, die werd gecoördineerd door de PAHO’s Revolving Fund, de erkende inkoopagent voor COVAX, meldde Etienne. 

‘We zien voorbeelden van vaccin-nationalisme’

Deze week ontvingen Guyana, Belize, Bahama’s en Trinidad en Tobago hun eerste zendingen. ‘Maar terwijl we de vooruitgang vieren, kunnen we onze ogen niet sluiten voor het feit, dat de aanvoer van vaccins onze grootste uitdaging blijft. Een groot deel hiervan is te wijten aan vertragingen in de productie doordat fabrikanten zich haasten om hun capaciteit te vergroten. Maar, we zien ook veel te veel voorbeelden van vaccin-nationalisme, wat de wereldwijde beschikbaarheid nog verder beperkt. Het huidige systeem is erg behoudend voor ongelijkheid en dat is niet acceptabel. Vaccins moeten beschikbaar zijn voor iedereen die ze nodig heeft, ongeacht waar ze wonen.’

Volgens de meest recente epidemiologische update van de PAHO is in 32 landen en territoria van Noord- en Zuid-Amerika ten minste één van de drie zorgwekkende varianten geïdentificeerd. De varianten kunnen de overdraagbaarheid en virulentie van het virus vergroten of de effectiviteit van volksgezondheids- en sociale maatregelen of diagnostiek, vaccins en therapieën verminderen, hoewel er nog veel over te leren valt.

‘Blijf thuis, dat is hoe wij levens kunnen redden’

Etienne: ‘Zonder preventieve maatregelen zou onze regio te maken kunnen krijgen met een stijging die nog groter is dan de vorige. Dus laat me zo duidelijk mogelijk zijn. Mijn belangrijkste richtlijn voor plaatsen waar de overdrachtspieken optreden, kan in twee woorden worden samengevat: Blijf Thuis. We hebben allemaal een rol te spelen bij het volgen van de volksgezondheidsmaatregelen, die zijn ingevoerd om onze gemeenschappen te beschermen. Dit is hoe wij levens zullen redden. Dit is hoe wij Covid-19 zullen verslaan.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: