Respecteer het parlement

De samenleving wordt vaak geconfronteerd met onfatsoenlijk gedrag. Dit uit zich schriftelijk en verbaal. In artikelen wordt de ander gekwetst met sarcasme, spot en   beledigingen. Dit roept bij de lezer veel irritatie op en het leest niet prettig. Ook verbaal wordt de ander overgoten met ruw taalgebruik en beledigingen.

Dit gedrag is ook vaak te zien bij hen die juist voorbeeldfiguren moeten zijn. 

Een van de vele oorzaken hiervan is teleurstelling. Vaak sluiten mensen zich bij een politieke partij aan om een functie te krijgen, dus uit eigen belang. Als ze achteraf die functie niet krijgen, zijn ze teleurgesteld en uit op wraak. De media leent zich hiervoor. Vooral tijdens DNA-vergaderingen is het gedrag van enkele parlementariërs ronduit onfatsoenlijk. Er wordt geschreeuwd en beledigd. Het meest gebruikte wapen om de ander te kwetsen is om zijn boodschap onverstaanbaar te maken. Tijdens zijn speech wordt hij overschreeuwd.  Vergaderen in een sfeer waar elk respect voor elkaar ontbreekt, is een belediging aan het adres van het parlement. De enige die het fatsoen tijdens de vergaderingen terug kan brengen, is de voorzitter van de DNA.     

Degene die beledigt wil de ander kwetsen. Maar steeds weer blijkt dat met dit gedrag niet zozeer de ander wordt geraakt maar dat men meer zichzelf omlaaghaalt. De omgeving ziet een man of vrouw die het fatsoen kwijt is en voelt alleen afkeer. Je daalt in hun achting en verliest hun respect. Het werkt als een boemerang, je wilt de ander schade toebrengen, maar je beschadigt jezelf.

Het slachtoffer heeft vaak de neiging om terug te schelden en te beledigen. Je kunt er echter ook voor kiezen om positief hiermee om te gaan.

Wanneer je iemand terug beledigt, dan voeg je meer ellende toe aan de situatie. Dat jij wordt beledigd, is al pijnlijk genoeg, waarom zou jij dan vervallen in hetzelfde gedrag en er nog meer leed aan toevoegen? Dat zorgt alleen maar voor een neerwaartse spiraal van ellende. De ellende moet ergens stoppen en jij kunt ervoor kiezen dat het stopt bij jou. Mensen beledigen anderen om zich beter te voelen dus heeft het niet zo zeer met jou te maken. Je kunt reageren met een rake vraag: “Wat doet jou zoveel pijn dat je voelt dat je mij pijn moet doen om jouw pijn dragelijk te maken?” Je zet de ander aan het denken over zichzelf.

 Zelfspot doet in dit geval ook wonderen. Als iemand je beledigt, laat dan zien dat er geen eer aan te behalen is. Laat zien dat je bereid bent jezelf, voor de grap, onderuit te halen, waardoor de kracht van de belediging verloren gaat. Bijvoorbeeld als iemand tijdens de vergadering roept dat je onbetrouwbaar bent, zeg dan met een glimlach, ‘Man, wat knap, je hebt me door.’ Je zult zien dat de dynamiek direct verandert. Er is niets leuks aan om iemand belachelijk te maken die bereid is om zichzelf belachelijk te maken.

Probeer beledigingen niet persoonlijk op te vatten. Mensen doen anderen pijn omdat ze zelf pijn ervaren. Zoals de mensen die geen functie hebben gekregen in de politieke partij en daarom pijn hebben en hun pijn op een ander afreageren.

Iemand die leeft vanuit compassie en acceptatie heeft geen behoefte om anderen naar beneden te halen.

Het belangrijkste is dat jij je ego uit de situatie haalt. Dat je beseft dat je je alleen beledigd kunt voelen als je ervoor kiest om je zo te voelen. De ander probeert zichzelf beter te voelen en gebruikt jou als een middel om daar te komen. Allemaal prima, maar dat zegt niets over jou maar wel veel over die ander.

Dat wil niet zeggen dat je de beledigingen altijd moet pikken. Het is ook belangrijk dat jij je grenzen aangeeft. Soms moet je laten zien ‘tot hier en niet verder.’ En het is aan jou om te bepalen welke aanpak het beste werkt voor elke specifieke situatie. In de meeste gevallen zal dit je helpen om onbeledigbaar te worden. En daarmee verminder je pijn en ellende bij jezelf én mogelijk bij de veroorzaker van die pijn. Iemand die, ondanks hij wordt beledigd, gekwetst en uitgedaagd, toch zichzelf beheerst en fatsoen presenteert, is groot en wijs. Een wijs man is superieur aan alle beledigingen.

In vele landen wordt er tijdens parlementsvergaderingen door politici gescholden, beledigd en zelfs gevochten. Laten we ons parlement daarvoor behoeden. Laten we ons parlement respecteren door fatsoenlijk en volwassen gedrag neer te zetten.

Ruziezoekers, vinden nooit vrede Elk negatief woord, vervuilt het leefmilieu Samen inspannen is altijd beter dan tegen elkaar te spannen. Persoonlijke vrede is de weg naar positief denken Een mens die weet waar hij voor staat, zegt iets als zij praat Conflicten ontstaan uit onbegrip Tijdig gas terugnemen, voorkomt oververhit raken

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!